Doneer aan TPO
 

Spanje krijgt geharde Eurofiel Nadia Calviño als minister van Financiën

Oud-voorzitter Europees Parlement Josep Borrell minister van Buitenlandse Zaken

Door: , 14:57, 06 juni 2018

Oud-voorzitter Europees Parlement Josep Borrell minister van Buitenlandse Zaken

De sociaaldemocraat Pedro Sánchez presenteert woensdag zijn minderheidskabinet met een technocraat uit het EU-hoofdkwartier Brussel, Nadia Calviño, als minister van Financiën. De 49-jarige uit Galicië afkomstige econoom werkte al jaren op het Spaanse ministerie van Economische Zaken toen ze in 2006 in Brussel neerstreek om voor de Europese Commissie te gaan werken.

Haar laatste baan daar was directeur-generaal Begroting onder commissaris Günther Oettinger. Met een EU-topambtenaar aan het roer voor de financiën lijkt de wisseling van de regering in Madrid niet op de ‘eurosceptische omwenteling’ in Rome.

Twee partijen die de schuld van een heleboel problemen aan de EU en de euro geven, de Vijfsterrenbeweging (M5S) en de Lega, hebben daar begin deze maand een meerderheidsregering geïnstalleerd.

Naar het zich laat aanzien telt de nieuwe Spaanse regering die Sánchez aan de koning presenteert, meer vrouwen dan mannen. Nadia Calviño wordt bijvoorbeeld in haar beleid terzijde gestaan door María de Jesús Montero, de nieuwe minister van ‘Hacienda’ (Begroting). Zij moet erover waken dat er zuinig wordt omgesprongen met het overheidsgeld, ook door de regionale overheden.

Het Spaanse kabinet heeft nog iemand uit de Europese top in de gelederen. De voormalige voorzitter van het Europese Parlement, de Catalaan Josep Borrell, is straks de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

ANP

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace