Politiek

Bonusquote: ‘Burgemeesters gebruiken soms smoesjes om Pegida-demo’s te kunnen verbieden’

06-06-2018 17:36

 

“Sommige burgemeesters gebruiken de openbare veiligheid als smoesje, wanneer de inhoud van een demonstratie ze niet aanstaat’

De moslimwereld wordt vrij hard geprovoceerd door daar een varken te gaan roosteren, zeker als je dat tijdens de ramadan doet. Maar er is standaard jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waarin staat dat je het recht hebt om te provoceren.

Dan mag het dus nooit zo zijn dat de burgemeester zegt: jij bent aan het provoceren, dus ga ik het verbieden. Dan zou dat namelijk onmiddellijk sneuvelen bij de rechter.

Het is niet aan de burgemeester om te beoordelen of de grens van het strafrecht wordt overschreden.

In het verleden hebben burgemeesters soms de openbare orde ook wel als smoesje gebruikt bij extreem-rechts.

Die demonstraties werden vroeger vrij gemakkelijk verboden door burgemeesters. Ik kreeg vaak de indruk dat het om de inhoud ging en dat de openbare orde zeg maar als een soort troef werd gebruikt.”

 

Bij Omroep West hebben ze het maar even aan een hoogleraar staats- en bestuursrecht van de VU gevraagd, hoe dat nou precies zit met burgemeesters die, op grond van ‘openbare orde’, demonstraties verbieden. Zoals de ‘demonstratie’ van Pegida (lees: haram BBQ’en voor een moskee tijdens de ramadan).

En dan blijkt dat het allemaal erg ingewikkeld is qua staats- en bestuursrecht bij burgemneesters, wat in de praktijk betekent dat burgemeesters bluffen met demonstraties verbieden. Gaan de demonstranten naar de rechter dan zal blijken dat de burgemeester fout zit, maarja, dan is die demonstratie al verboden.

Veel belangrijker: het verbieden van iets wat met ‘extreem-rechts’ heeft te maken vindt toch niemand erg in Nederland. Van hotelbranden via benen verliezen tot verplicht demonstreren op een afgelegen industrieterrein, in Nederland is iedereen gelijk maar links graag ietsje gelijker dan rechts.

De door Omroep West eveneens aan de tand gevoelde burgemeesters reageren eensgezind als door een wesp gestoken: heus, de demonstratievrijheid is echt in goede en veilige handen hoor! En er worden helemaal nooit smoesjes gebruikt om demonstraties te verbieden waarvan de inhoud (lees: haram BBQ’en voor een moskee tijdens de ramadan) een burgemeester niet aanstaat. Belachelijke insinuaties! Tendentieus! Abject en infaam!

Maar natuurlijk. In Nederland is immers niks zo betrouwbaaren niks zo integer als een burgemeester (PvdA/VVD/D66/FvD/PVV/SP), dat weet iedereen. Al jaren.

Nu weer even wat ‘salafisten de hand reiken’ en het kraakverbod niet handhaven.