Haagse grabbelton

Bericht van Kamervoorzitter Khadija Arib: dinsdag nieuwe Nederlandse vlag in de Tweede Kamer

28-05-2018 22:25

Een anonieme zegsman, -vrouw, -persoon forward TPO maandagavond het volgende bericht van Kamervoorzitter Khadija Arib:

 

“Geachte Leden,

Op 2 november 2017 stemde de Tweede Kamer in met een motie van de Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Geert Wilders (PVV). In deze motie vroegen de leden de Nederlandse vlag voortaan in de Tweede Kamer zichtbaar op te stellen. De overweging is dat in de vergaderzaal van het parlement de nationale vlag een mooie en duidelijke functie heeft als symbool van de natie en dat het plaatsen van een vlag in veel andere landen al gebruikelijk is. Een paar weken na de motie is een tijdelijke vlag geplaatst op een prominente plaats in de zaal, direct achter de Voorzittersstoel.

De tijdelijke Nederlandse vlag in de plenaire zaal wordt vervangen door een nieuwe, chiquere versie. De nieuwe vlag is ruim een meter hoger dan de eerste versie, heeft een ronde voet en een groter dubbelgestikt vlaggendoek. De nieuwe vlag is ontworpen door huisarchitect Askon Eden en door een meubelmaker vervaardigd. Het vlaggendoek is gemaakt van materiaal dat gebruikt wordt om scheepsvlaggen van te maken en heeft een klassieke uitstraling. De ronde voet is gemaakt van perenhout en de mast van gepareld roestvrijstaal.

De kunstcommissie van de Tweede Kamer heeft een positief advies uitgebracht over de nieuwe vlag. Ook is de nieuwe versie besproken in het Presidium van de Tweede Kamer.

De nieuwe vlag zal morgen in de plenaire zaal geplaatst worden en er zal een nieuwsbericht op de website van de Tweede Kamer worden geplaatst.

Met vriendelijke groet,

Khadija Arib

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal”

 

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.