Doneer aan TPO
 

Opiniepeiling Maurice de Hond: VVD’ers zien koopkracht stijgen

Meer ondervraagden zien een koopkrachtdaling

Door: , 9:44, 27 mei 2018

Meer ondervraagden zien een koopkrachtdaling

Al drie maanden zitten we in een fase, waarin er heel weinig verschuivingen in politieke voorkeur zijn. Deze week zien we alleen een kleine daling bij SP (naar 13) en 50PLUS (naar 6). Die komen per saldo terecht bij VVD (naar 26) en ChristenUnie (naar 6).

Naar aanleiding van publiciteit over het gedaald zijn van de koopkracht in 2017, zijn daarover vragen gesteld aan de kiezers. Er zijn meer ondervraagden die een daling dan een stijging van de koopkracht melden. Ook blijkt dat het overgrote deel van de kiezers van de VVD melden dat hun koopkracht is gestegen en bij de PVV en SP meldt het overgrote deel dat hun koopkracht is gedaald.

Onderzoek MH17

Het onderzoek uit 2014 en 2015 over het neerschieten van MH17 is vrijdag herhaald.

  • 71 procent van de Nederlanders denkt dat Rusland direct of indirect verantwoordelijk is voor het neerschieten van de MH17.
  • 30 procent denkt dat het ooit onomstotelijk wordt vastgesteld, wie verantwoordelijk is voor het neerschieten.

Ten slotte is een onderzoek (pdf) uitgevoerd dat onlangs door ZDF in Duitsland is gehouden. Het betreft het oordeel over de betrouwbaarheid om politiek mee samen te werken van bepaalde landen. In Duitsland scoort Rusland inmiddels hoger dan de VS. In Nederland is dat niet het geval. Maar de 39 procent voor de VS is duidelijk lager dan de scores voor landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk. China scoort maar iets lager met 33 procent. En we zien ook hier interessante verschillen naar politieke voorkeur.

 
 

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties