Politiek

Voormalig VVD’er Geert Dales voorzitter 50PLUS

26-05-2018 15:56

Voormalig VVD’er Geert Dales is de nieuwe voorzitter van politieke partij 50PLUS. Zijn verkiezing op het partijcongres zaterdag was min of meer een voldongen feit, nadat de laatste tegenkandidaat zich eerder tijdens het congres had teruggetrokken.

Gedoewatch – Jan Zoetelief toch maar niet beschikbaar als voorzitter van 50PLUS

Dales genoot de steun van onder anderen partijleider Henk Krol en oprichter en senator Jan Nagel. Toch was de stemming allesbehalve unaniem. Van de 253 geldige stemmen waren er 182 voor Dales, en 48 tegen. Daarnaast stemden 23 mensen blanco.

De nieuwe voorzitter erkende dat de aanwezige leden zich niet eensgezind achter hem schaarden. ,,Ik weet dat er tegenstemmen zijn geweest. Zo’n zeventig leden die het of niet zien zitten of afwachten”, aldus Dales. ,,Ik beschouw dat als een grote opdracht. Ik vind het goed dat dit op tafel ligt, dan weet je waar je aan toe bent.”

Een deel van het congres was niet toegankelijk voor de pers, nadat de partij de afgelopen weken veelvuldig negatief in het nieuws is geweest. Er was onenigheid over de jaarrekeningen en enkele leden gingen bij een vergadering van de Overijsselse afdeling met elkaar op de vuist.

De fracties in de Eerste en Tweede Kamer keerden zich bovendien tegen scheidend voorzitter Jan Zoetelief en deze maand stapten Zoetelief en secretaris Hylke ten Cate op nadat de rest van het partijbestuur al was vertrokken.

Zoetelief hield uiteindelijk de eer aan zichzelf en trok zich eerst terug als voorzitter en later ook als kandidaat. De kersverse voorzitter Dales bedankte Zoetelief nog wel voor het werk dat hij voor de partij heeft verricht.

Partijcoryfee en Eerste Kamerlid Jan Nagel trok in zijn toespraak fel van leer tegen D66, omdat die partij zich volgens hem keert tegen elke vorm waarbij burgers meer inspraak krijgen. Nagel zei te hopen dat D66-leden van de Eerste Kamer afschaffing van het raadgevend referendum zullen tegenhouden.

Een leuk moment nog voor Nagel, die tevens oprichter is van de partij: het congres stemde in met de oprichting van de Jan Nagel 50PLUS Foundation, om activiteiten in het buitenland te ontplooien.

Lees ook

Pijnlijk – Oud-VVD wethouder Geert Dales lijstduwer 50PLUS Amsterdam

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens