TPOok!

 
avatar
   
Politiek

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff: Wie het juk van islam wil afwerpen is welkom bij ons

'Net afgestudeerd Marokkaans meisje is niet verantwoordelijk voor wangedrag capuchonklootzakje'

De VVD moet nieuwkomers uit een andere cultuur helpen integreren. De liberale partij moet er ook voor die mensen zijn. Dat benadrukte de voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, Klaas Dijkhoff, op een congres van zijn partij in Arnhem. Hij noemde het fout om mensen die willen integreren niet bij te staan. Dijkhoff verwees daarbij naar een heersende opvatting bij liberalen: “Maak je vrij, vecht je vrij, gooi het juk van je af, wordt vrij. Maar wel zelf. Zonder ons. Wij zijn er even niet.”

Als iemand zich bijvoorbeeld vrij wil maken van de islam, dat moet je zo iemand er niet alleen zelf tegen laten vechten, redeneerde het VVD-kopstuk.

 

“Ik wil dat iemand die dat juk van zich af wil werpen, weet: bij de VVD ben ik aan het juiste adres.”

 

Dijkhoff deed zijn oproep in een betoog over de ongemakken die mensen in Nederland voelen, ‘hoe goed ze hun best ook doen en hoe fijn ons land ook is’. Bij het thema integratie zit het ongemak ‘misschien ook meer bij onszelf’, erkende hij. “Op dit punt hebben we het zelf niet altijd even liberaal behandeld.”

De VVD’er wees erop dat jarenlang is gestreden om alle Nederlanders te zien als individu, niet als anoniem lid van een groep. “Ondertussen hebben we daarnaast wel de groep ‘allochtonen’. En spreken we toch die nieuwkomers, hun kinderen en kleinkinderen, vaak aan als lid van een groep in plaats van als individu. Alsof een net afgestudeerd Marokkaans meisje ergens verantwoordelijk zou zijn voor het wangedrag van een capuchonklootzakje.”

De VVD-fractievoorzitter wil overigens wel af van het automatisme dat vluchtelingen altijd het Nederlanderschap krijgen als ze vijf jaar hier zijn. Opvang in de regio zou het uitgangspunt moeten zijn.

Dijkhoff opperde ook een lagere bijstandsuitkering, met de mogelijkheid er wat bij te verdienen, eventueel via vrijwilligerswerk. Hij wil dat uitkeringsgerechtigden zich beter realiseren dat het geld door belastingbetalers wordt opgebracht.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.