Politiek

Geert Wilders: Rusland moet meewerken aan MH17-onderzoek

24-05-2018 14:06

Rusland moet meewerken aan het onderzoek naar de aanslag op MH17. Dat laat PVV-leider Geert Wilders donderdag weten in een perscommuniqué. Het is volgens de PVV van belang dat er ook duidelijkheid en bewijs komt over wie verantwoordelijk is voor het afschieten van de raketten en wie daar de opdracht toe gaf. De verantwoordelijke daders moeten worden opgespoord en berecht, ongeacht wie het zijn. Wilders: “Iedereen dient aan het onderzoek mee te werken. Ook Rusland. In elk mogelijk verband, zowel multilateraal als bilateraal dient Rusland erop te worden aangesproken volledige medewerking te verlenen en geen zaken achter te houden.”

Lees ook – MH17 neergehaald door Russische Buk-installatie

Wat het Joint Investigation Team (JIT) betreft, is onomstotelijk komen vast te staan dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd uit een installatie van het Russische leger. Uitvoerig onderzoek heeft aangetoond dat de installatie van de 53e luchtafweerraketbrigade uit Koersk was. Dat hebben de onderzoekers van het JIT gezegd op een persconferentie in Bunnik. Het onderzoekscollectief Bellingcat was eerder al tot dezelfde conclusie gekomen.

De coalitiepartijen willen van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok onder meer weten of hij de conclusies van het JIT onderschrijft. Onderzoeksleider Fred Westerbeke noemde het onder meer ‘niet juist’ dat Rusland niet zelf heeft gemeld dat de Buk-installatie deel uitmaakte van de 53e Luchtafweerraketbrigade.

Lees ook

Nabestaanden MH17-aanslag willen excuses van Geert Wilders