TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Corrupte en frauderende Spaanse politici (‘Volkspartij’) veroordeeld tot extreem lange celstraffen

Zakenman Francisco Correa 52 jaar cel en 44 miljoen euro boete

Tags:

Een Spaans gerechtshof heeft de spil van een corruptieschandaal rond de Spaanse regeringspartij PP (Volkspartij), Francisco Correa, tot bijna 52 jaar cel veroordeeld wegens fraude en witwassen. Een voormalige penningmeester van de partij, Luis Bárcenas, moet volgens het vonnis ruim 33 jaar de cel in en 44 miljoen euro boete betalen, onder meer wegens belastingontduiking. Zijn vrouw Rosalía Iglesias kreeg als medeplichtige vijftien jaar cel.

Van de 37 beklaagden kregen er 29 lange celstraffen opgelegd, onder wie de tweede man van het frauduleuze netwerk, Pablo Crespo, een lid van de PP uit Galicië die 37,5 jaar cel kreeg.

De PP wist volgens de rechters niet precies waar het duistere geld van corrupte ondernemers en politici vandaan kwam, maar profiteerde er graag van, meldden Spaanse media. De partij moet wegens deze fout 245.000 euro boete betalen.

De zaak is in 2007 aan het rollen gebracht door een achterdochtig politicus van de PP. De zaak heet Gürtel (gordel), de Duitse vertaling van de achternaam van het brein achter het systeem, Correa. In de jaren 2001-2009 is onder zijn leiding smeergeld van bedrijven voor contracten bij bepaalde regionale overheden geïnd en weggesluisd. De geldstroom zou zijn bijgehouden in een geheime boekhouding die Bárcenas bijhield. Die heeft ook steekpenningen over betrokkenen verdeeld.

Het is het grootste corruptieschandaal in Spanje sinds het herstel van de democratie in de jaren zeventig. De PP is met de boete de eerste partij die wegens corrupte praktijken is veroordeeld. De huidige premier Mariano Rajoy heeft als getuige in het proces verklaard niets van de zaak te hebben geweten. Hij leidt een minderheidsregering die nu nog wankeler lijkt.

Anp

 

An undated combo file picture shows Luis Barcenas (L), former treasurer of ruling People’s Party’s treasurer; his wife Rosalia Iglesias (C), and Spanish businessman Francisco Correa (R). The Spanish Audiencia Nacional court announced on 24 May 2018, in Madrid, Spain, that Barcenas was sentenced to 33 years and four months in jail, his wife to 15 years and one month in jail, and Correa was condemned to 51 years and 11 months in jail as mastermind for their involvement in the first years of the Guertel Case corruption network (1999-2005). Barcenas was found guilty of receiving bribes by means of the corruption network and getting money from People’s Party slush funds to amass 48.2 million euro in several bank accounts in Switzerland. Iglesias was condemned for helping to hide the money. EPA/FILES

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.