TPOok!

 
Politiek

Advies Kiesraad: Verbod op stemfie, stembureau’s uur eerder dicht

Want stemmentellen is te zwaar voor stembureauleden

Tags:

De Kiesraad pleit voor een verbod op de stemfie. Ook adviseert de raad het sluitingstijdstip van stembureaus te vervroegen van 21.00 uur naar 20.00 uur zolang stembiljetten nog handmatig in het stembureau worden geteld. Dat schrijft de Kiesraad dinsdag in een advies.

Na de gemeenteraadsverkiezingen vonden zo’n 25 hertellingen plaats. De uitkomst daarvan onderstreept in de ogen van de Kiesraad de noodzaak om te komen tot verbetering van het telproces. “Zolang er echter nog geen technische hulpmiddelen ingezet kunnen worden bij het tellen, is lastenverlichting van de stembureauleden wenselijk.”

Het huidige openingstijdstip en sluitingstijdstip dateert van eind 2001, toen nog in meer dan 80 procent van de gemeenten met stemcomputers werd gestemd en geteld. Vervroegde sluiting is volgens de Kiesraad minder belastend voor de stembureauleden en draagt bij aan de totstandkoming van meer betrouwbare uitslagen. Geadviseerd wordt ook om zo spoedig mogelijk te gaan experimenteren met het al door kiezers in het buitenland beproefde nieuwe, kleinere stembiljet en het elektronisch tellen ervan.

Het maken van een stemfie in het stemlokaal dient te worden te verboden. “Dit omdat voorkomen moet worden dat kiezers onder druk worden gezet of zich onder druk gezet voelen om op een bepaalde partij en/of kandidaat te stemmen en daarvan ook het bewijs te leveren.”

Ook wordt geadviseerd wordt om klip en klaar in het Wetboek van Strafrecht de strafbaarheid van het kopen en te koop aanbieden van stempassen te regelen.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.