Politiek Buitenland

Donald Trump wil weten of Obama-regering onderzoek naar zijn campagne deed

21-05-2018 10:24

De Amerikaanse president Donald Trump gaat het ministerie van Justitie vragen te onderzoeken of zijn presidentscampagne in 2016 is geïnfiltreerd of anderszins in de gaten is gehouden. “Bij deze eis ik, en morgen doe ik dat officieel, dat Justitie bekijkt of de FBI/DOJ ja dan nee de Trump-campagne is binnengedrongen of heeft gecontroleerd om politieke redenen”, twitterde de Amerikaanse president.


Trump wil bovendien weten of functionarissen binnen de regering-Obama daarvoor wel eens een verzoek hebben ingediend. De president suggereerde in zijn tweets van de afgelopen dagen dat het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller ‘politiek gemotiveerd’ is en ‘zijn oorsprong heeft in de regering van Barack Obama’.

Het juridische team van Trump heeft tot nu toe geen bewijs gepresenteerd dat zou kunnen duiden op infiltratie in zijn campagneteam. In september vorig jaar onderzocht het ministerie van Justitie al eens of voormalig president Obama een onderzoek naar de campagne van Trump heeft gelast. Daarvoor kwam geen enkel bewijs op tafel.

Adam Schiff, Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden, noemde de suggesties van Trump ‘nonsens, misbruik van de presidentiële bevoegdheden en een opzichtige poging de aandacht af te leiden van de groeiende juridische problemen van de president’.

Rudy Giuliani, de raadsman van Trump, heeft volgens de New York Times van de commissie-Mueller te horen gekregen dat het onderzoek naar obstructie door team Trump van het grote onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen op 1 september klaar is. Mueller bekijkt daarin of er andere wetten zijn overtreden en of Trump of anderen hebben geprobeerd zaken te verdoezelen of het onderzoek ernaar te belemmeren. Het ontslag van FBI-baas James Comey door Trump in 2017 zou als obstructie kunnen worden uitgelegd.

De doorgaans weinig mededeelzame Mueller heeft tot nu toe geen datum genoemd wanneer het hele onderzoek ten einde komt. President Trump heeft het onderzoek van Muller steeds een ‘heksenjacht’ genoemd en vaak ontkend dat er een geheime band van hem en zijn campagneteam met de Russen was in aanloop naar de verkiezingen van 2016.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens