TPOok!

 
avatar
   
Politiek

In de reeks 1 + 1 = 2: beveiliging ICT-systemen gemeente Arnhem zo lek als een mandje

Volgende aflevering: ICT-systemen elke willekeurige gemeente op niveau Windows 3.1

Tags:

De beveiliging van computersystemen die de gemeente Arnhem gebruikt is zo lek als een mandje. Een ingehuurde hacker verkreeg heel gemakkelijk de rechten van een systeembeheerder en kon zo alle privacygevoelige informatie van burgers, ambtenaren en zelfs burgemeester en wethouders bewerken. Volgens de gemeentelijke rekenkamer zijn “feitelijk alle kernprocessen in Arnhem toegankelijk en manipuleerbaar”, staat in een donderdag gepubliceerd rapport.

De rekenkamer lichtte het college al tijdens het onderzoek in over de grootste lekken, omdat direct ingrijpen nodig was. Tegen de ernstigste tekortkomingen zijn daarom al maatregelen genomen, laat het college weten. “We zijn erg geschrokken. Het had absoluut nooit zover mogen komen.”

De hacker werkte vanuit openbaar toegankelijke, gemeentelijke gebouwen met wifi. Arnhem had nog nooit eerder laten onderzoeken of de ICT-systemen van binnenuit wel goed beveiligd waren. Het college wil dat “Arnhem gastvrij blijft” en dat gemeentelijke gebouwen voor iedereen toegankelijk blijven. “Scherpe aandacht voor technische oplossingen die steeds up-to-date blijven is nodig.”

Arnhem heeft samen met Renkum en Rheden onder andere de ICT uitbesteed aan het speciaal daarvoor opgerichte bedrijf De Connectie. De rekenkamer heeft zorgen over dit bedrijf. Aangetoonde tekortkomingen in de beveiliging worden inhoudelijk niet verholpen en dat maakt de drie gemeenten kwetsbaar. De Connectie verzorgt ook andere bedrijfsprocessen zoals de administratie en de postverwerking. De rekenkamer vraagt zich af of dat wel allemaal goed gaat.

Volgens het college is De Connectie al bezig met verbeteringen. Het bedrijf, waar 350 mensen werken, bestaat pas een jaar en moest beginnen met een achterstand op ICT-gebied. “Kwetsbaarheden worden nu urgent aangepakt. Binnenkort volgt een nieuwe hackpoging”, verzekert het college.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.