TPOok!

 
avatar
   
Video

Live: Geert Wilders wil uitstel hoger beroep

Heeft meer onderzoekstijd nodig

Het hoger beroep tegen Geert Wilders moet worden uitgesteld, want de PVV-leider heeft meer onderzoekstijd nodig. Dat zei zijn advocaat Geert-Jan Knoops donderdag tijdens het begin van de elf dagen durende behandeling van het gerechtshof in Den Haag.

Lees ook – Geert Wilders (PVV) over niet vervolgen Alexander Pechtold (D66): ‘OM beschermt linkse vriendjes’

Wilders staat terecht voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken. De politicus liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze ,,minder Marokkanen” wilden. Het proces vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

De PVV-leider heeft volgens zijn advocaat meer tijd nodig om nader onderzoek te kunnen doen naar het aangiftetraject. Volgens Knoops krijgt hij alleen een eerlijk proces als het hof hem die kans geeft.

Circa 6500 mensen hebben aangifte gedaan tegen Wilders vanwege zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken.

Ook wil Wilders kunnen onderzoeken waarom hij een strafbare grens zou hebben overschreden. Het is van belang voor burgers om te weten waar de grens ligt tussen uitlatingen die wel, en uitlatingen die niet strafbaar zijn, aldus Knoops. Die grens ligt niet vast.

Wilders zet zijn zaak – en de beslissing van het Openbaar Ministerie hem te vervolgen – af tegen een uitspraak van D66-voorman Alexander Pechtold. Die zei in februari tegen de NOS: “Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.”Pechtold zei dit naar aanleiding van de leugen van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra over diens ontmoeting met Poetin.

Eind 2016 werd Wilders veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Het OM wilde een hogere straf en vond dat hij ook moest worden veroordeeld voor het aanzetten tot haat.

Live verslag

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.