Politiek

D’r kan nog meer bij – EU wil ‘verbinden’ met Balkan

17-05-2018 15:01

De zes Balkanlanden die lid willen worden van de EU zijn daar nog niet klaar voor, maar moeten wel zicht houden op toetreding. De unie wil daarom een ‘web van verbindingen en kansen’ creëren om de landen dichterbij te brengen. Niet alleen verbindingen op het vlak van transport, energie, migratie, veiligheid en klimaat, maar ook op digitaal, economisch en menselijk gebied.

Lees ook – Alle zes Balkanlanden die bij EU willen falen voor toetredingseisen

De regeringsleiders van de EU-landen schrijven dat in de slotverklaring van hun top over de Balkan in Sofia. Ook de leiders van Servië, Montenegro, Bosnië, Kosovo, Macedonië en Albanië kunnen zich vinden in de tekst.

Europa wil voorkomen dat deze landen in de invloedssfeer van Turkije, Rusland of China komen en is daarom vastbesloten de samenwerking ‘op alle niveaus’ te versterken. Vooral op het terrein van corruptie- en misdaadbestrijding moet nog veel gebeuren. Ook moeten ze hun onderlinge conflicten ‘definitief’ oplossen.

Met Servië en Montenegro lopen sinds enkele jaren toetredingsonderhandelingen. De EU-leiders moeten volgende maand beslissen of ook Macedonië en Albanië die stap kunnen maken.

De vorige EU-Balkantop was in 2003. De volgende staat gepland voor 2020, in Kroatië.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens