TPOok!

 
avatar
   
Politiek

D’r kan nog meer bij – EU wil ‘verbinden’ met Balkan

'Zes landen moeten zicht houden op toetreding'

Tags: ,

De zes Balkanlanden die lid willen worden van de EU zijn daar nog niet klaar voor, maar moeten wel zicht houden op toetreding. De unie wil daarom een ‘web van verbindingen en kansen’ creëren om de landen dichterbij te brengen. Niet alleen verbindingen op het vlak van transport, energie, migratie, veiligheid en klimaat, maar ook op digitaal, economisch en menselijk gebied.

Lees ook – Alle zes Balkanlanden die bij EU willen falen voor toetredingseisen

De regeringsleiders van de EU-landen schrijven dat in de slotverklaring van hun top over de Balkan in Sofia. Ook de leiders van Servië, Montenegro, Bosnië, Kosovo, Macedonië en Albanië kunnen zich vinden in de tekst.

Europa wil voorkomen dat deze landen in de invloedssfeer van Turkije, Rusland of China komen en is daarom vastbesloten de samenwerking ‘op alle niveaus’ te versterken. Vooral op het terrein van corruptie- en misdaadbestrijding moet nog veel gebeuren. Ook moeten ze hun onderlinge conflicten ‘definitief’ oplossen.

Met Servië en Montenegro lopen sinds enkele jaren toetredingsonderhandelingen. De EU-leiders moeten volgende maand beslissen of ook Macedonië en Albanië die stap kunnen maken.

De vorige EU-Balkantop was in 2003. De volgende staat gepland voor 2020, in Kroatië.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.