TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Mark Rutte: Negeer wat Ferd Grapperhaus zegt, we gaan géén ISIS-kinderen terughalen

Oppositie vindt CDA'er maar een 'zwabberende en kletsende minister'

Het kabinet blijft erbij dat kinderen van Syriëgangers die in ISIS-gebied verkeren niet worden opgehaald. Dat heeft premier Mark Rutte woensdag benadrukt. De premier reageerde op uitspraken van minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA), die dinsdagavond verwarring creëerde bij Pauw door te zeggen dat onderzocht wordt of kinderen van Syriëgangers uit kampen in Syrië gehaald kunnen worden.

Mark Rutte laat Kinderombudsman blauwtje lopen – We gaan geen jihadkinderen uit Syrië halen

“De kinderen moeten daar weg. Ze moeten daar niet in een kamp zitten”, zei Grapperhaus dinsdag in de uitzending van Pauw. Maar dat moet niet worden gezien als nieuw beleid, zei Rutte. “Wat hij terecht zegt is dat het een humanitair verschrikkelijke situatie is, maar we zijn het er ook over eens dat het te gevaarlijk is” om mensen uit Syrië op te halen. Aanleiding om Grapperhaus terecht te wijzen is er volgens Rutte niet. “Dat is niet nodig. We zeggen hetzelfde.”

Grapperhaus zei bij Pauw ook dat hij in samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid al ‘geruime tijd aan het onderzoeken is’ hoe op veilige wijze kinderen uit Syrië kunnen terugkeren. “En dat is uitermate moeilijke materie.” Ook dat ligt anders, stelt een woordvoerder van het ministerie. Grapperhaus zou het daar over één specifieke casus hebben gehad, waar de rechtbank in Rotterdam vorige maand een uitspraak over deed.

De rechtbank oordeelde dat een Nederlandse vrouw die in een kamp in Noord-Syrië zit, en die haar rechtszaak hier wil bijwonen, moet worden uitgeleverd. Het is belangrijk dat alles wordt gedaan om haar in Nederland te krijgen, vindt de rechtbank. Naar die specifieke zaak doet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid nu onderzoek, aldus de woordvoerder. “We onderzoeken hoe we die uitspraak kunnen uitvoeren.”

Een ‘zwabberende en kletsende minister’

Wat het kabinet betreft kunnen Syriëgangers alleen hulp krijgen om terug te keren naar Nederland, als zij zich zelf bij een consulaat in de regio melden, in bijvoorbeeld Turkije.

De oppositie vindt het verhaal van Grapperhaus verwarrend en eist opheldering van de ‘zwabberende’ en ‘kletsende’ minister. Regeringspartij D66 vraagt een brief van de bewindsman waarin die uitlegt hoe de vork precies in de steel zit.

Lees ook

Zes tweets van Harald Doornbos over het terughalen van kinderen van jihadisten

ISIS laat 5 buitenlandse kinderen gevangenen executeren in nieuwe video

Video: ISIS laat voor de eerste keer een kind gevangene onthoofden

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.