TPOok!

 
Politiek

Ramadan – Kabinet ziet geen enkel probleem in politie Apeldoorn die ongelovige jongeren ronselt voor iftar

Sterker, in Brabant organiseert de politie zelfs een 'Feest der Verbinding'

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) ziet geen enkel probleem in het ronselen van ongelovige jongeren voor een politie-iftar in Apeldoorn. Dat schrijft hij dinsdag aan de Tweede Kamer. Vorige maand werd bekend dat de jeugdpolitie in de plaats actief op Instagram jongeren ‘geïnteresseerd in andere culturen’ oproept met hun klas naar een door de politie georganiseerde iftar te komen.

Lees ook – Politie Apeldoorn ronselt ongelovige jongeren voor iftar

Dit gaat een stap verder dan de reguliere politie-iftar

Dat schoot PVV-Kamerleden Harm Beertema en Lilian Helder in het verkeerde keelgat. Want dit gaat een stap verder dan de reguliere politie-iftars waarin de hermandad contact probeert te leggen met de Ramadangemeenschap. Wat voor invloed gaat deze Apeldoornse variant hebben op kinderen die nog geloven in de neutraliteit van de politie? En is het sowieso wijs dat de politie actief aanmoedigt kinderen deel te laten nemen aan ‘een feest van een ideologie die strijdig is met onze vrijheid en gelijkwaardigheid’? De uitsmijter van het setje vragen van het PVV-duo: “Deelt u de mening dat door het zo opzichtig etaleren van de voorkeur voor islamitische activiteiten de politie de voor haar geloofwaardig optreden vereiste neutraliteit verkwanselt en hiermee haar eigen gezag aantast? Zo nee, waarom niet?”

Maar Grapperhaus negeert de kern van de vraag

Dinsdag – een dag voor de Ramadan (mits de maan goed staat, ingewikkelde materie!) – beantwoordt Grapperhaus de vragen als volgt:

 

“De politie is van en voor iedereen en moet, ook als zij ontmoetingen met bevolkingsgroepen organiseert, haar neutraliteit bewaren. Dit geldt vanzelfsprekend ook in de interactie tussen de politie en kinderen. Zoals eerder aangegeven laat ik aan de politie-eenheden zelf om de wijze te bepalen waarop het beleid lokaal het beste vorm gegeven kan worden en met welke activiteiten dat gepaard gaat. De politie-eenheden kennen dan ook een verscheidenheid aan activiteiten waar zij aan deelnemen, dan wel die zij zelf organiseren. Zo heeft de eenheid Oost-Brabant vorig jaar een zogenaamd Feest der Verbinding georganiseerd om op een informele wijze in gesprek te komen over veiligheid met de diverse bewoners uit de regio.

Naast de genoemde iftar-maaltijden sluit de politie aan bij evenementen van allerlei aard, zoals herdenkingen, Pride Amsterdam, kerstvieringen en Keti Koti. Ook worden activiteiten met buurtbewoners georganiseerd met als doel te investeren in een betere verbinding. Daarnaast was ik bijvoorbeeld afgelopen december samen met de politie aanwezig bij de viering van het Joods Chanoeka in Amsterdam. Ik ben van mening dat de deelname van de politie aan dergelijke activiteiten ervoor zorgt dat de politie in verbinding is met de samenleving, en daarmee haar gezag vergroot.”

 

Dat de eenheid Oost-Brabant een Feest der Verbinding heeft georganiseerd is sowieso al voer voor vervolgvragen. Dat het kabinet zwijgt over de wenselijkheid van een politie die actief niet-moslimkinderen ronselt voor Ramadanbijeenkomsten is dat zeker.

Soumission ligt nog steeds op schema.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.