Fluïde grafieken: gebeurtenissen met ‘verwarde mannen’

08-05-2018 22:31

Grafieken zijn op van alles toepasbaar. Zo is er de grafiek van ‘ergens op trappen’. Die loopt op de X-as van ‘ongemerkt’ tot ‘dodelijk’. Op de Y-as vind je zaken als – in oplopende mate van vervelend – een ‘mier, kakkerlak, kikker, punaise, spijker, wildklem’ en ‘landmijn’.

 

Grafiek 1: ergens op trappen.

 

 

Zo kun je ook een grafiek maken voor ‘gebeurtenissen met verwarde mannen’. Die loopt op de X-as van ‘niets aan de hand’ tot ‘terroristische aanslag’. Op de Y-as vind je zaken als – wederom in oplopende mate van vervelend – ‘slapende dakloze, damschreeuwer, nieuwjaarsaanrander, diabeteschauffeur, messtekende bekende van politie, Franse priesterdoder, vrachtwagenmoordenaar, Bataclanaanslagpleger’ en ‘9/11 terrorist’.

 

Grafiek 2: gebeurtenissen met verwarde mannen.

 

 

Niet absoluut

Het fascinerende van deze grafieken is dat ze niet absoluut zijn. Ja, van trappen op een mier merk je niets en aan een landmijn ga je dood, maar de effecten van alles wat daartussen ligt kun je beïnvloeden. Zo maakt het heel wat uit of je sokken draagt dan wel schoenen met stalen zolen. En ook persoonlijkheid heeft invloed op de plaats van een gebeurtenis binnen de grafiek. Er zullen vast mensen zijn die er genoegen in scheppen een kakkerlak dood te trappen, terwijl anderen ervan gruwen. Je kunt dus in zekere mate zelf de grafiek vormgeven.

Ook de grafiek van gebeurtenissen met verwarde mannen is niet absoluut en daar is de overheid maar wat blij mee. Die heeft er baat bij dat de goegemeente deze gebeurtenissen als zo onschuldig mogelijk ervaart. Een kudde makke schapen is immers makkelijker te beheersen dan eentje die op de vlucht is voor een roedel wolven. De invloed die de overheid daarbij uitoefent is perceptie.

Fluïde

De meeste mensen zullen een moslim die voorbijgangers probeert te vermoorden terwijl hij ‘Allahu Akbar’ schreeuwt op een andere plek in de grafiek plaatsen dan een verwarde bekende van politie die mensen verwondt, terwijl het dezelfde gebeurtenis betreft.

Tot nu toe is de overheid erg effectief geweest in deze beïnvloeding. Het punt waarop een incident geen incident meer is, maar een aanslag, is in de grafiek steeds verder opgeschoven.

De plek binnen een grafiek blijft echter fluïde. Een gebeurtenis in Nederland met een verwarde man waarbij een massa doden vallen, kan de perceptie zomaar een ruk in de andere richting geven. Zodat je zelfs een grote boog maakt om een slapende dakloze.