Doneer aan TPO
 

Weertse burgemeester Jos Heijmans (D66) luidt noodklok: Kansloze asielzoekers moeten sneller uitgezet

Wil om de tafel met Asiel-staatssecretaris Mark Harbers (VVD)

Door: Redactie, 12:40, 02 mei 2018

Burgemeester Jos Heijmans (D66) van Weert wil snel om de tafel met staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD). Hij wil dat Harbers het uitzetten van kansloze asielzoekers versoepelt en meer steun biedt aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Weert. Dat kan de problemen veroorzaakt door kansloze asielzoekers uit veilige landen nauwelijks aan.

Lees ook – Duizenden afgewezen asielzoekers weigeren Nederland te verlaten

Dat zei Heijmans woensdag na spoedoverleg met onder meer COA, politie en justitie over de volgens hem ontoelaatbare situatie in het asielzoekerscentrum (azc) in Weert. Daar kwam het de afgelopen weken herhaaldelijk tot opstootjes, na bedreiging en diefstal door kansloze asielzoekers.

Het gaat volgens Heijmans om dertig ‘lastpakken’ uit Libië, Tunesië, Gambia en Algerije. Heijmans gaat samen met andere betrokken instellingen bekijken wat met deze dertig kan gebeuren. “Detentie, overplaatsing of uitzetting, daarover willen we duidelijkheid”, zei Heijmans.

“De politie moest in april elke dag minstens één keer met spoed uitrukken naar het azc wegens problemen. Op die manier komt de politie aan andere taken niet toe.” Volgens Heijmans zijn de dertig elders in Europa uitgeprocedeerd. Ze gaan steeds naar een ander land om daar opnieuw asiel aan te vragen. “We moeten ze kunnen uitwijzen naar landen waar ze vandaan komen, zoals Spanje, Duitsland en Italië”, zegt Heijmans.

Verder roept hij mensen op om meer aangiftes te doen. Daarvoor wordt een extra agent ingezet die de wijkagent assisteert. “Justitie zegt, we kunnen niks doen, er zijn geen aangiftes. Wel, dan zorgen we voor aangiftes. Het wordt tijd dat justitie daadwerkelijk gaat straffen”, aldus Heijmans.

Per direct komen er extra beveiligers in het azc, kondigde Heijmans nog aan. Op dinsdagmiddag 15 mei praat Heijmans opnieuw met de betrokken instanties. Voor die tijd buigen vertegenwoordigers van onder meer politie, justitie en COA zich over de dossiers van de dertig lastpakken.

Lees ook

Amokmakers schoppen rotzooi in azc Weert: 3 personen aangehouden

ANP


Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
Toon / Verberg Reacties