Politiek

Burgemeester Den Haag wil wet om ‘onwenselijke invloeden’ in moskee tegen te gaan

29-04-2018 09:54

Rijk en gemeenten moeten beter gaan samenwerken om te kunnen optreden tegen ontwrichtende boodschappen die bijvoorbeeld worden verkondigd in een moskee. De Haagse burgemeester Pauline Krikke pleitte in Nieuwsuur daarom voor een nieuwe wet. Die moet ministers en burgemeesters meer mogelijkheden geven om onwenselijke invloeden “die met buitenlandse financieringen meekomen naar instellingen in Nederland” een halt toe te roepen.

Buitenlandse financiering vindt ze op zich niet problematisch. Dat wordt het wel als met het geld ook boodschappen of standpunten meekomen die onze manier van leven en onze democratische rechtsstaat ondermijnen. Als voorbeelden noemde zij de komst van veel buitenlandse predikers, vrouwenbesnijdenis of het op straat aanspreken van vrouwen dat hun kleding degelijker moet.

Zeer ernstig en zeer zorgwekkend

‘Het gaat me niet om de islam’

“Het gaat me niet om de islam, maar om het tegenhouden van ontwrichtende boodschappen”, aldus Krikke. “Die haaks staan op wat wij in Nederland met elkaar nastreven en in wetten hebben vastgelegd, die willen wij niet in onze wijken en buurten. Maar we hebben nu onvoldoende middelen om ertegen in actie te komen.”

De burgemeester reageerde onder meer op uitlatingen over vrouwenbesnijdenis van voorgangers in de Haagse As Soennah Moskee. Die moskee zou worden gefinancierd door een omstreden investeerder uit Koeweit. Als dat klopt, is dat “zeer ernstig en zeer zorgwekkend”, stelde Krikke eerder.

(ANP)