Politiek

Mark Rutte noemt Nederlandse kopschoppers Praag ‘walgelijk’

26-04-2018 16:37

Minister-president Mark Rutte noemt de aanval van zeven Nederlanders op een ober in Praag afgelopen maandag ‘walgelijk’. Maandagavond werden in totaal zeven Nederlanders in de leeftijd van 24 tot 32 jaar opgepakt wegens de zware mishandeling, eerder op de dag op een Praags terras. Het slachtoffer is zo ernstig gewond geraakt dat hij naar de afdeling intensive care moest en aan zijn hoofd is geopereerd.

Lees ook – Amsterdamse politieagent mogelijk betrokken bij ziek kopschopgeweld Praagse ober

Rutte zei donderdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie: “Ik schaam mij voor ons land als je ziet wat ze hebben aangericht. Ik verwerp volledig wat ze daar gedaan hebben.” Rutte wilde niet ingaan op het feit dat een Nederlandse politieman deel uitmakate van de groep.

Drie Nederlanders zijn tot voorwaardelijke celstraffen veroordeeld en uitgewezen. De drie gaan volgens Tsjechische media niet in beroep. Ze mogen de komende vijf jaar niet in Tsjechiƫ komen.

Twee verdachten werden snel weer vrijgelaten en twee mensen zitten nog vast. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat er nog twee Nederlanders vastzitten in Praag, maar kan geen bijzonderheden geven. De twee hebben consulaire bijstand aangevraagd.