Doneer aan TPO
 

Waarom blijven weldenkende mensen stemmen op partijen die langdurig falen?

'Wir hatten angst es zu wissen'

Door: , 21:16, 25 april 2018

'Wir hatten angst es zu wissen'

Een reactie onder een artikel op Geenstijl over het debat rond de memo’s over de dividendafschaffing. ‘Wobbelplatte’ is niet de enige die zich hierover verbaast en ook in Duitsland was de verbijstering groot nadat Frau ‘wir schaffen das’ Merkel vrijwel ongeschonden uit de verkiezingen kwam. Die verbazing is gerechtvaardigd: waarom blijven weldenkende mensen stemmen op traditionele partijen die op vele fronten langdurig falen, zelfs – zo lijkt het er nu toch sterk op – liegen tegen de Tweede Kamer en zo de fundamenten van het democratisch proces aantasten?

De reden is simpel: angst voor de waarheid. Niet meer stemmen op Rutte is erkennen dat hij liegt en die waarheid kan een VVD-stemmer niet aan. Dan maar liever weer dat hokje rood maken, want daarmee wordt ontkend dat Rutte een leugenaar is wat een veilige, vertrouwde werkelijkheid is. Angst is ook de reden dat Merkel nog steeds aan de macht is. Niet meer op haar stemmen betekent immers toegeven dat het gierend uit de klauwen loopt in ons buurland en dat is een wetenschap die te bedreigend is om toe te laten. Het is niet ‘Wir haben es nicht gewusst‘ maar ‘Wir hatten angst es zu wissen‘.

Vreeswekkend

Het is dezelfde angst die ervoor zorgt dat we aanmaningen niet open maken: zolang de envelop dicht is bestaat de vordering niet. Dezelfde angst die je weerhoudt te informeren naar de blauwe plekken op de armen van het buurmeisje, te vragen aan je partner of hij nog van je houdt, naar de dokter te gaan vanwege een groeiende moedervlek. Soms is de realiteit te vreeswekkend om tegemoet te treden.

Dus Rutte kan blijven liegen, Pechtold straffeloos doorgaan met het verzamelen van appartementen en de CU het negende gebod overtreden? Jawel. Totdat een nieuwe angst opduikt die groter is. Een aantal terroristische aanslagen blijkt niet genoeg, een oorlog misschien wel. Dan kan de boel zomaar kantelen. Eerder niet.

Tot die tijd blijven we stemmen op partijen die ooit ons vertrouwen hebben gehad omdat blind geloven makkelijker is dan met open ogen de confrontatie met je angst aangaan. En Rutte weet dat.

 
Tags: , ,
 
 
   

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace