Politiek

Krakende illegalen Amsterdam kosten woningbouwcoöperatie inmiddels tonnen

25-04-2018 17:11

De Amsterdamse woningbouwcoöperatie Ymere die wordt geteisterd door illegalen die woningen kraken heeft inmiddels 227.750 euro moeten uitgeven aan onder meer beveiliging, energieverbruik en juridische bijstand. Dat schrijft minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) woensdag aan de Tweede Kamer. Kosten die oplopen omdat het bedrag een raming is tot vorige week donderdag.

Grapperhaus:

 

“De minister van Binnenlandse Zaken heeft mij laten weten dat de kosten volgens woningcorporatie Ymere zijn onder te verdelen in personele inzet (circa €88.000), energieverbruik door krakers (circa €1.500), investeringen in weer verhuurklaar maken van onklaar gemaakte woningen (€75.000), juridische bijstand en beveiliging (€63.250). Deze kosten zijn een raming tot 19 april 2018 en lopen op zolang de kraak voortduurt.”

 

De minister zegt kraken onwenselijk te vinden maar ziet geen aanleiding om met Amsterdam in gesprek te gaan:

 

“De eigenaar van de panden, de woningbouwvereniging Ymere, heeft aangifte gedaan van het feit dat de panden gekraakt zijn. Ik stel mij op het standpunt het verdere verloop van de procedure tot ontruiming aan de autoriteiten in Amsterdam over te laten en zie dan ook geen aanleiding om hierover met deze autoriteiten in gesprek te gaan.”

 

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) laat op verzoek van GroenLinks en D66 de illegalen ongemoeid. Wel dient donderdag een kort geding over de kwestie. Grapperhaus heeft naar eigen zeggen geen mogelijkheden om opdracht te geven tot ontruiming van de gekraakte panden.

Lees ook

Amsterdamse illegalen gaan door met kraakterreur: nieuw pand gekraakt