Politiek

Peilingwatch – GroenLinks in de lift met 4 extra zetels, D66 en PVV in de min

24-04-2018 13:54

In de eerste EenVandaag Peiling na de gemeenteraadsverkiezingen wint GroenLinks vier virtuele zetels. De partij van Jesse Klaver noteert nu 18 zetels en is daarmee virtueel de tweede partij van het land. De Peiling is de politieke analyse van EenVandaag, uitgevoerd door Ipsos. De PVV en D66 verliezen juist. Daarmee weerspiegelen de cijfers de trend van de verkiezingen vorige maand.

Ook onderzocht de actualiteitenrubriek het vertrouwen in het kabinet dat nu een half jaar in het zadel zit. De kiezer waardeert het kabinet met een vertrouwenscijfer van 39 procent. Op de dag van de bordesscène in oktober had 35 procent vertrouwen in het -toen nieuwe- kabinet. Dat is na een half jaar in actie dus gelijk gebleven, iets gestegen zelfs.

Een half jaar na installatie staat het kabinet 69 op zetels, een verlies van zeven zetels ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen. Vergeleken met het vorige kabinet is een verlies van zeven zetels over vier partijen mager: kabinet Rutte II verloor 21 virtuele zetels in het eerste half jaar.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens