Politiek

Mark Rutte: We maken memo’s over dividendbelasting openbaar

23-04-2018 12:38

Het kabinet gaat de omstreden stukken over de totstandkoming van het afschaffen van de dividendbelasting openbaar maken. Dat zei Mark Rutte maandag.

De afschaffing van de dividendbelasting is een van felst bestreden plannen van het kabinet. De maatregel behoudt volgens het kabinet grote bedrijven voor Nederland, maar bewijs daarvoor ontbreekt. De oppositie wil daarom weten of het kabinet onder druk is gezet.

Dividendbelasting – Eric Wiebes zag ook memo’s, ontkende vrijdag nog

Het kabinet wilde de memo’s tot dusver niet openbaar maken, tot woede van de oppositie. Die denkt dat ambtenaren in die memo’s de afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders ontraadden en verdenkt het kabinet ervan dat te hebben willen verdoezelen.

De leiders van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben tot dusver gezegd dat ze tijdens de formatie geen ambtelijke memo’s over de dividendbelasting hebben gezien, of zich dat in ieder geval niet kunnen heugen. Maar het ministerie van Financiën erkentde na berichtgeving van Trouw dat die stukken wel degelijk bestaan.

De ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten en waarschijnlijk ook toenmalig minister Halbe Zijlstra kenden de stukken waar de oppositie tevergeefs naar vroeg. Rutte zei vorige week het niet gek te vinden dat deze drie, die secondant waren bij de coalitiebesprekingen, hem niet bijpraatten. Hij vond het ook ‘niet mijn rol om ernaar te vragen’.