Doneer aan TPO
 

Dividendbelastinggate – Eric Wiebes zag ook memo’s, ontkende vrijdag nog

Oppositie: 'Stop met het achterhouden van informatie'

Door: , 10:08, 23 april 2018

Oppositie: 'Stop met het achterhouden van informatie'

In de twist tussen coalitie en oppositie over achtergehouden documenten over de dividendbelasting ligt nu ook minister Eric Wiebes onder vuur. De huidige minister van Economische Zaken was tijdens de kabinetsformatie nog staatssecretaris van Financiën. Hij kreeg in die rol memo’s van zijn ambtenaren over de omstreden afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders, maar zei vrijdag nog dat hij geen formatiestukken van ambtenaren over de dividendbelasting kende.

Lees ook – D66 hult zich in stilzwijgen over memo’s dividendbelasting ondanks verzoek Jesse Klaver (GroenLinks)

Wiebes kreeg minstens twee memo’s, eind april en eind augustus. De formatie was toen in volle gang en Wiebes onderhandelde namens de VVD mee over belastingzaken. Dat blijkt uit de uitleg van het ministerie waarom het de door de oppositie, journalisten en onderzoekers opgevraagde documenten niet openbaar maakt. De Telegraaf merkte dat als eerste op.

De huidige ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten gaven vrijdag toe dat zij tijdens de formatie ambtelijke stukken over de dividendbelasting hebben gekregen en gelezen, maar die zouden zij niet met hun partijleiders hebben gedeeld. Wiebes blijft erbij dat hij díe stukken ook niet heeft gezien.

De oppositie eist opheldering. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer spreekt van ‘een rookgordijn’ dat wordt opgetrokken en ministers die elkaar tegenspreken. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver wordt het ‘steeds mysterieuzer’. “Rutte moet nu de leiding nemen. Stop met het achterhouden van informatie.”

Wiebes stelt dat het ‘niet onlogisch is’ dat zijn ambtenaren hem memo’s over de dividendbelasting voorlegden, ‘aangezien over dit onderwerp maatschappelijk al langere tijd gesproken werd’. Een staatssecretaris van Financiën wordt nu eenmaal ‘voortdurend geïnformeerd over actuele zaken op belastinggebied’.

Lees ook

Opiniepeiling Maurice de Hond: Grote meerderheid wil openbaarmaking memo dividendbelasting

ANP

 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace