Doneer aan TPO
 

SP wil weten waar de koning dan wél aandelen in heeft

Opmerking RVD over Shell leidt tot vraagtekens

Door: , 10:33, 20 april 2018

Opmerking RVD over Shell leidt tot vraagtekens

De impliciete opmerking van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag dat koning Willem-Alexander geen aandelen in Shell heeft roept vragen op bij de SP. Tweede Kamerlid Ronald van Raak wil van minister-president Mark Rutte weten waar het staatshoofd dan wel aandelen in heeft. Dat zegt de SP’er vrijdag tegen ThePostOnline. Van Raak vindt dat het helder moet zijn ‘welke financiële belangen de Koning als vertegenwoordiger van het land heeft’.

Van Raak:

 

“Ook de Koning mag aandelen hebben, net als elke andere Nederlander. Maar als hoofd van de staat moet hij boven alle partijen staan. Ook moeten we voorkomen dat het staatshoofd investeert in zaken die politiek erg controversieel zijn, of die van invloed kunnen zijn op zijn onafhankelijkheid. We weten nu waar de Koning geen aandelen in heeft. Het zou goed zijn als premier Rutte aangeeft in welke bedrijven of sectoren het staatshoofd wel financiële belangen heeft.”

 

Donderdag voegde de RVD op de website van het Koninklijk Huis een opmerking toe dat de vorst geen aandelen heeft in bedrijven die het predicaat Koninklijk hebben. Dat impliceert dus dat de koning geen aandelen bezit van Koninklijke Shell, waarover sinds jaar en dag in binnen- en buitenland verhalen, geruchten en berichten circuleerden. Van de koning en eerder van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix, is vaak gezegd en geschreven dat zij groot aandeelhouder waren van Shell. Toen wettelijk werd bepaald dat aandeelhouders die meer dan vijf procent van een bedrijf bezaten, dat moesten opgeven en de Oranjes bleven buiten beeld, verstomden de berichten echter niet. Ook daar wil Van Raak opheldering over.

Bedrijven die het predicaat ‘Koninklijk’ wensen, moeten minstens honderd jaar bestaan alvorens ze een aanvraag kunnen indienen. Koninklijk zijn onder meer Ahold, DSM, Gazelle, Grolsch, KLM, KPN, Philips, Schiphol en Shell. De olie- en gasreus kwam onlangs onder vuur te liggen nadat Milieudefensie het bedrijf voor de rechter daagde. Volgens de organisatie wil Shell nog voor lange tijd inzetten op olie en gas, terwijl het bedrijf al meer dan dertig jaar weet dat dit leidt tot gevaarlijke klimaatverandering. Ook is Shell aandeelhouder van de NAM in Groningen, een politiek gevoelig onderwerp.

Lees ook

Koning Willem-Alexander heeft geen aandelen Shell

 
ingezonden mededeling

Vandaag op dealert.nl

Deze tuinopberkkist is groot! En nu maar 39 euri. Ruim de tuinrommel van afgelopen zomer nu maar eens op. Deze deal staat hierrr live!

 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties