TPOok!

 
avatar
   
Politiek

D66 hult zich in stilzwijgen over memo’s dividendbelasting ondanks verzoek Jesse Klaver (GroenLinks)

Alexander Pechtold zei eerder dat stukken met Kamer moeten worden gedeeld

GroenLinks-leider Jesse Klaver gaat ervan uit dat documenten over de afschaffing van de dividendbelasting uiteindelijk boven tafel zullen komen. Hij rekent daarbij op de steun van D66-voorman Alexander Pechtold. Diens partij reageerde evenwel niet op herhaalde verzoeken om commentaar. Klaver zei in een eerder debat over de kwestie dat eventuele memo’s met de Kamer moeten worden gedeeld en vroeg Pechtold of die het daarmee eens was. ‘Ja’, was het antwoord van de D66-leider. Klaver gaat ervan uit dat hij nog steeds op diens steun kan rekenen. “Zijn antwoord was volstrekt helder. Dit is het moment, maak ze publiek.”

Lees ook – Mark Rutte wil niet zeggen welke bedrijven aandrongen op afschaffen dividendbelasting

De leiders van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben tot dusver gezegd dat ze tijdens de formatie geen ambtelijke memo’s over de dividendbelasting hebben gezien, of zich dat in ieder geval niet kunnen heugen. Maar het ministerie van Financiën erkent na berichtgeving van Trouw dat die stukken wel degelijk bestaan.

De ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten en waarschijnlijk ook toenmalig minister Halbe Zijlstra kenden de stukken waar de oppositie tevergeefs naar vroeg. Rutte vindt het niet gek dat deze drie, die secondant waren bij de coalitiebesprekingen, hem niet bijpraatten. Hij vond het ook ‘niet mijn rol om ernaar te vragen’.

Rutte vond en vindt de vraag of zulke stukken bestaan ook ‘niet zo’n relevante vraag’, want ze zijn vertrouwelijk. Het ministerie van Financiën, dat de memo’s opstelde, wil ze niet openbaren. Het kabinet blijft daarbij.

De afschaffing van de dividendbelasting is een van felst bestreden plannen van het kabinet. De maatregel behoudt volgens het kabinet grote bedrijven voor Nederland, maar bewijs daarvoor ontbreekt. De oppositie wil daarom weten of het kabinet onder druk is gezet.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.