Politiek

Leefbaar nog steeds buitenspel in Rotterdam – VVD en GroenLinks gaan programma schrijven

19-04-2018 13:19

VVD en GroenLinks, samen goed voor tien zetels, gaan samen een collegeprogramma schrijven voor Rotterdam. Op basis van dit programma kunnen andere partijen aansluiten. Er zijn nog zeker twee andere partijen nodig om tot een meerderheid te komen.

Lees ook – FvD en Leefbaar Rotterdam bukken lafjes voor D66: bereid alliantie te beëindigen

Dat maakten verkenners Derk Loorbach en Jos van der Vegt donderdag bekend bij het aanbieden van hun rapport aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. GroenLinks-coryfee Paul Rosenmöller en oud-Kamerlid Pieter Duisenberg (VVD) gaan helpen bij het samenstellen van het collegeprogramma.

De verkenners in Rotterdam zijn er na vier weken niet in geslaagd een coalitieadvies te geven. Geen van de zeven door de verkenners voorgestelde coalities kan vooralsnog op goedkeuring van het benodigde aantal partijen rekenen.

Daarom komen Loorbach en Van der Vegt nu met het voorstel om de twee winnaars GroenLinks en VVD het initiatief te geven. Ook het gegeven dat de twee geen enkele partij hebben uitgesloten en door veel partijen genoemd zijn in een droomcoalitie speelde een belangrijke rol.

Grootste partij Leefbaar Rotterdam (11 zetels) staat door de het advies van de verkenners voorlopig langs de zijlijn. Het is gebruikelijk dat de grootste partij in de gemeenteraad het voortouw neemt bij de coalitieonderhandelingen.

De afgelopen vier jaar was de toon in de Rotterdamse raad scherp, de verhouding tussen college en raad gespannen, zo schrijven de verkenners. De twee pleiten voor een andere bestuursmodel in Rotterdam en adviseert de gemeente per direct een werkgroep bestuurlijke vernieuwing in te stellen.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens