Doneer aan TPO
 

Vervroegde verkiezingen in Turkije – Meer macht voor Erdogan na 24 juni

Ankara verlengt noodtoestand - 3000 militairen ontslagen

Door: Redactie, 18:18, 18 april 2018

Turkse kiezers gaan ruim een jaar eerder dan gepland naar de stembus. President Recep Tayyip Erdogan maakte bekend dat op 24 juni vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen worden gehouden. De stembusgang stond eigenlijk gepland voor november 2019.

Premier vervalt, meer bevoegdheden voor president

De AK-partij van Erdogan is bijna zestien jaar aan de macht en schreef niet eerder vervroegde verkiezingen uit. Na de komende stembusgang gaat het politieke systeem op de schop: de post van de premier vervalt en de president krijgt meer bevoegdheden. Turkse kiezers stemden in het referendum van vorig jaar in met een grondwetswijzing die dat mogelijk maakte.

Erdogan noemde onder meer de situatie in buurlanden Irak en Syrië als reden om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. ,,Het is noodzakelijk dat Turkije zo snel mogelijk onzekerheden overwint”, stelde de president. Hij wees op de ,,gebeurtenissen van historisch belang in onze regio en de operatie die we uitvoeren in Syrië”. Turkse troepen vechten daar tegen Koerdische milities.

Het Turkse parlement heeft zoals verwacht voor de zevende keer de noodtoestand in het land verlengd. Die maatregel werd ingevoerd na de poging tot een staatsgreep in juli 2016. De Turkse nationale veiligheidsraad adviseerde dinsdag de noodtoestand te verlengen.

Weer ontslagen bij het leger

Drieduizend werknemers van het Turkse leger zijn binnenkort hun baan kwijt. De Turkse minister van Defensie kondigde hun ontslag aan omdat zij in verband zijn gebracht met de geestelijke Fethullah Gülen.

Die wordt door de Turkse regering gezien als brein achter de mislukte staatsgreep in juli 2016.

De naderende ontslaggolf is er een in een inmiddels lange reeks. Volgens de VN heeft Turkije inmiddels 160.000 mensen gearresteerd vanwege de couppoging. Meer dan 50.000 van de arrestanten zijn in staat van beschuldiging gesteld. Verder zijn ongeveer evenveel ambtenaren de laan uit gestuurd.

ANP


Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
Toon / Verberg Reacties