Politiek Buitenland

Selmayr-gate: Europees Parlement laakt vriendjespolitiek Europese Commissie

18-04-2018 14:56

Het Europees Parlement is niet blij met de sfeer van vriendjespolitiek rond de benoeming van de hoogste ambtenaar van de Europese Commissie, Martin Selmayr. Het parlement roept met een grote meerderheid de Europese Commissie daarom op om de benoeming te heroverwegen en de procedure open te stellen voor andere kandidaten.

Het Europees Parlement vindt de kwestie echter niet zwaar genoeg om de Europese Commissie naar huis te sturen. Eerder deze week werd al duidelijk dat er geen politieke crisis zou komen vanwege de benoeming van Martin Selmayr.

Commissie

De Europese Commissie blijft zeggen dat er geen regels zijn overtreden in het aanstellingsproces. Dat roept serieuze vragen op over de integriteit en transparantie van de Commissie, en dat is bar slecht voor de beeldvorming van de politiek in Europa, laat de ChristenUnie (die in het EP deel uitmaakt van de ECR-fractie, de Europese Conservatieven en Hervormers) weten.

Concreet zegt de resolutie om de wervingsprocedure voor de positie van SG opnieuw te bekijken en om een gelijke kans aan andere kandidaten te geven.

Van Dalen (ECR/ChristenUnie): “Het EP moet niet alleen blaffen, maar vooral ook doorbijten. Bij de aanstelling van Selmayr zijn de regels zo toegepast, dat alleen hij kon slagen. Daarom is hier sprake van vriendjespolitiek.”

“De procedure moet opnieuw gehouden worden waarbij de termijn van openstelling met 1 maand extra wordt verlengd om ook eventuele kandidaten uit de afzonderlijke lidstaten een kans te geven. Het gaat hier immers over essentiĆ«le waarden als integriteit en het tegengaan van vriendjespolitiek.”

‘Dat is een coup geweest, en dat kunnen we niet rechtvaardigen’

Ook de PvdA spreekt schande van de flitsbenoeming, van Selmayr, die in enkele minuten rond zou zijn geweest.

Dat is een coup geweest, en dat kunnen we niet rechtvaardigen. Door het optreden van de Europese Commissie en Martin Selmayr is het vertrouwen van burgers in de Europese Unie geschaad. De PvdA-Eurodelegatie wil daarom dat alle interne procedures van de Europese Unie, dus ook het Europees Parlement moeten worden herzien.”

“Alle benoemingen binnen de Europese Unie moeten transparant zijn en er mag geen ruimte zijn voor vriendjespolitiek.”

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens