TPOok!

 
Buitenlandpolitiek

Macron pleit voor nieuwe Europese soevereiniteit, Frankrijk wil meer bijdragen

Wil van opvang vluchtelingen een Europese zaak maken

Frankrijk is bereid zijn bijdrage aan de EU te verhogen. Dat zei de Franse president Macron tijdens zijn speech voor het Europees Parlement. Hij pleitte voor een Europese soevereiniteit op het gebied van klimaat, economie, defensie en vooral meer democratie. “We moeten de werknemers en de consumenten beschermen”, hield Macron het parlement voor.

Macron bezoekt het parlement in een serie van regeringsleiders. Op zijn verzoek ging hij in debat met het parlement

Nationalisme

Macron hield een hartstochtelijk pleidooi voor een EU die meer voor de burgers doet en democratischer is. Hij veegde de vloer aan met autoritaire leiders die opstaan. Autoritair leiderschap past volgens Macron niet bij de autoriteit van de democratie, vooral omdat we in Europa alle fasen van het nationalisme wel gehad hebben. Tegelijk wees hij op ‘sommige bondgenoten’ die volgens Macron het multilateralisme afwijzen.

Macron wil de opvang van vluchtelingen een Europese zaak maken, die verder gaat dan de Dublin-akkoorden. Daarin is vastgelegd dat de vluchteling zich in de lidstaat van aankomst moet melden. Hij is voor Europese belastingen zodat een economische soevereiniteit ontstaat.

Verschil met Rutte

‘Macron moet zorgen dat hij straks niet alleen loopt’

Het Nederlandse parlementslid Paul Tang (S&D/PvdA) vindt dat het fijn is een leider te horen spreken die de waarden van Europa hartstochtelijk verdedigt. “Het verschil met de Berlijn-toespraak van Rutte kon niet groter zijn. Onze premier heeft wel plannen, maar ze mogen niets kosten en ze moeten de Eurosceptische kiezer in de kruiwagen houden.” Macron moet volgens Tang de andere Europese leiders zien te overtuigen. “Zijn beweging heet En Marche maar Macron moet zorgen dat hij straks niet alleen loopt.”

De Conservatief Syed Kamall stelt dat de burger deze voorstellen niet wil. Burgers willen volgens hem nationale leiders die de zaken oplossen.

Guy Verhofstadt (liberaal, Alde) hield Macron voor dat hij iets ongelooflijks heeft gedaan. Macron heeft de Franse kiezer in verkiezingstijd overtuigd dat de natie niet meer soeverein is, zo stelde hij. Verhofstadt ondersteunt het nieuwe Europese project dat Macron wil.

   

Steun direct Simon Trommel

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.