TPOok!

 
Buitenlandpolitiek

Hongaarse ambassadeur snapt vrije meningsuiting niet, wil dat NPO stappen zet tegen Eric Smit

Zeggen dat je Viktor Orban in het gezicht wilt spuwen mag niet

Journalist Eric Smit viel afgelopen weekeinde in voor Jort Kelder in het Radio1-programma dr Kelder en Co. Onderwerp: Hongarije. Het Europees Parlement maakt zich zorgen over het land, er zou sprake zijn van een systematische bedreiging van de democratie, de rechtsstaat en fundamentele vrijheden. GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini is Hongarije-rapporteur van het Europees Parlement en deed in de uitzending verslag van haar onderzoek. Aan het eind vroeg Smit de Hongaarse premier Vikto Orban namens hem in het gezicht te spuwen. Iets waar Sargentini niets voor voelde.

Wie meeluisterde was Andras Kocsis, de Hongaarse ambassadeur in Nederland. En die sloeg gelijk aan het werkgeverbellen want oei, oei, oei, zo’n uitspraak over de Grote Leider mag natuurlijk niet onbestraft blijven.

‘Disciplinaire maatregelen’

Op de website van de ambassade schrijft hij:

“Afgelopen zaterdag luisterde ik naar uw programma ‘dr Kelder en Co’ dat dit keer werd gepresenteerd door de heer Smit. De afsluiting van het item met mevrouw Sargentini over Hongarije deed mij walgen. Uw presentator vroeg mevrouw Sargentini wat zij zal doen als ze de minister-president van Hongarije, de heer Orbán, in Brussel tegenkomt. Na een korte reactie van mevrouw Sargentini ging de heer Smit verder: “wilt u hem dan in ieder geval namens mij in zijn gezicht spugen?”. Mevrouw Sargentini antwoordde dat zij haar reactie liever met woorden verwoordt.   

Ik walg niet alleen van de uitspraak van uw presentator, maar vindt deze ook zeer onbeschoft en verbazingwekkend. Des te meer omdat de Nederlandse pers continue de staat en de positie van de Hongaarse media bekritiseerd. Ik kijk uit naar uw reactie en verneem graag welke disciplinaire maatregelen u gaat nemen als reactie op het wanvertoon van uw presentator.”

‘Disciplinaire maatregelen’, het staat er echt.

‘Dit is nu waar de vrije meningsuiting ruimte toe biedt’

Smit reageert dinsdag op Twitter:

Wat Smit zegt.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.