TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Stef Blok: Nederland had moeite met NAVO-verklaring aanval Syrië

Den Haag heeft geen eigen informatie over verantwoordelijkheid Damascus

Tags: ,

Nederland heeft moeite gehad met de gemeenschappelijke NAVO-verklaring waarin de volledige steun wordt uitgesproken voor de westerse vergeldingsactie tegen Syrië. Als NAVO-lid sprak Nederland zaterdag in de verklaring zijn volledige steun uit voor de reactie van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Maar Nederland liet wel de kanttekening plaatsen ,,dat het moeite had in te stemmen” met de verklaring. “Omwille van de NAVO-solidariteit heeft het kabinet echter besloten uiteindelijk in te stemmen”, laat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) weten.

Lees ook – Amerikaanse VN-Ambassadeur: VS klaar om opnieuw aan te vallen in Syrië

Het kabinet toonde steeds begrip voor de actie. Het sprak geen steun uit voor de raketaanval tegen Syrië, want Den Haag beschikt niet over voldoende eigen informatie dat het Syrische regime achter een gifgasaanval op het rebellenbolwerk Douma zat. “Wat in de Nederlandse politieke geschiedenis heel belangrijk is, is dat je steun uitspreekt op het moment dat je ook eigen informatie hebt”, zei Blok in het programma WNL op Zondag.

Hij noemde het zeer plausibel dat het regime van president Assad chemische wapens heeft ingezet. Assad heeft dat ook in het recente verleden gedaan, benadrukte de bewindsman. “Vandaar dat we nu ook begrip hebben voor deze actie.” De raketaanvallen waren ook heel precies gericht op de ‘productiecapactiteit’ van chemische wapens, aldus Blok verder.

Hij wijst erop dat in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is aangedrongen op een ‘compleet’ onderzoek, ook om vast te stellen wie er achter de gifgasaanval zat. Maar zo’n onderzoek is door Rusland, de verdediger van het Assad-regime, geblokkeerd. Daardoor is het niet mogelijk erachter te komen of het ‘alweer Assad’ was.

Blok bestempelde de situatie als een gesloten knoop: “Je mag de vraag niet stellen, dus je zult het antwoord niet krijgen.” De huidige missie van de organisatie tegen chemische wapens (OPCW) onderzoekt alleen de inzet van gifgas. Zo wordt er volgens Blok een ‘rookgordijn’ opgeworpen. Want zonder antwoord op de vraag wie de schuldige is, kun je blijven zeggen dat je niet kunt reageren. Hij noemde de houding van de Russen heel cynisch.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.