TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Meeste vertrouwen in minister Carola Schouten

GroenLinks sinds vorige peiling virtueel tweede partij

Ook deze week zien we geen verschuivingen in politieke voorkeur. Daarom deze week de mate van vertrouwen in de ministers en fractievoorzitters, maar nu uitgedrukt in de rangorde per partij die men gekozen heeft.

Als het vertrouwen in de ministers wordt uitgedrukt in de rangorde naar de gekozen partij dan zien we interessante patronen. Carola Schouten staat duidelijk bovenaan. (pdf) Bij kiezers van alle partijen, behalve D66, staat ze bij de eerste drie. Eric Wiebes staat twee, met name dankzij die kiezers van de linkse oppositiepartijen. De patronen van Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra lijken op elkaar. Sigrid Kaag is de grote favoriet van de linkse oppositie (en D66), maar zeker niet van de kiezers van de VVD.

Verder valt nog op de lage positie van Mark Rutte onder de kiezers van het CDA. En de overall lage posities van Ingrid van Engelshoven, Kasja Ollongren en Sander Dekker.

Fractievoorzitters

‘Vrij ongewoon dat een fractievoorzitter van een regeringspartij zo hoog scoort’

Bij de rangorde van de fractievoorzitters staat Klaas Dijkhoff bovenaan. Dat is vrij ongewoon dat een fractievoorzitter van een regeringspartij zo hoog scoort. Nog interessanter is dat ook op de 2e en 3e plaats het fractievoorzitters zijn van regeringspartijen. Alleen Alexander Pechtold scoort laag. Er is een interessant verschil in de scores van Lilian Marijnissen en Jesse Klaver. Bij de regeringspartijen en de linkse oppositiepartijen laten ze ongeveer dezelfde positie zien. Maar onder kiezers van FvD, PVV en 50PLUS scoort Lilian Marijnissen duidelijk hoger dan Jesse Klaver.

Vergeleken met vroeger doet Marianne Thieme het nu behoorlijk goed. Zeker onder de kiezers van de linkse oppositiepartijen. Bij de overige fractievoorzitters valt op dat Henk Krol en Thierry Baudet het relatief goed doen onder de CDA-kiezers. De positie van Thierry Baudet is onder kiezers van regeringspartijen beter dan die van Geert Wilders.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.