Politiek Buitenland

Donald Trump over oud FBI-directeur James Comey: Hij is een zwakke en onbetrouwbare slijmbal

13-04-2018 16:27

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens
 

Donald Trump heeft vrijdag woedend gereageerd op onthullingen uit het nieuwe boek van voormalig FBI-directeur James Comey. Die vergelijkt de werkwijze van de Amerikaanse president met die van een maffiabaas. Comey omschrijft de president als onethisch en niet-gebonden aan waarheid en institutionele waarden.

Trump ging tekeer in zijn gebruikelijke reeks ochtendtweets. ‘James Comey is een bewezen LEKKER & LEUGENAAR. Vrijwel iedereen in Washington vond dat hij moest worden ontslagen voor het slechte werk dat hij deed. Hij lekte VERTROUWELIJKE informatie, waarvoor hij zou moeten worden vervolgd. Hij loog tegen het Congres onder EDE”, fulmineert Trump op Twitter. “Hij is een zwakke en onbetrouwbare slijmbal.”

De FBI-directeur werd in mei vorig jaar door Trump ontslagen. Het ontslag leidde tot het instellen van speciaal onderzoeker Robert Mueller, die de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 onderzoekt.

Comey vertelt in het boek A Higher Loyalty hoe de president tijdens een diner loyaliteit van hem eiste. De ontmoetingen deden hem denken aan zijn eerdere carrière als aanklager tegen de maffia, zei hij tegen The Washington Post. “De baas heeft complete controle. De eed van trouw. Het wij-tegen-zij-wereldbeeld. Het liegen over alle zaken, groot en klein, als gevolg van een loyaliteitscode die de organisatie boven alle moraal en waarheid stelt.”

ANP