TPOok!

 
Politiek

Petitie tegen Femke Halsema (GroenLinks) als burgemeester van Amsterdam inmiddels 7000 keer ondertekend

Gemeenteraad laat eis van Sylvana Simons (Bij1) voor een vrouw vallen

De petitie Houd Halsema uit de Stopera is donderdag inmiddels ruim 7000 keer ondertekend. De petitie verscheen in het najaar van 2017 op internet nadat toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) bekendmaakte vanwege zijn fatale ziekte zijn werkzaamheden neer te leggen.

Floris van den Berg – Halsema als progressieve burgemeester van progressief Amsterdam lijkt me geweldig

De gemeenteraad van Amsterdam stemde donderdag in met het profiel waaraan de nieuwe burgemeester van de hoofdstad moet voldoen. Behalve zaken als een ervaren bestuurder, iemand met humor en relativeringsvermogen, een boegbeeld en belangenbehartiger, spraken meerdere partijen hun voorkeur uit voor een vrouw. Dat laatste werd echter, ondanks een voorstel van BIJ1-raadslid Sylvana Simons, niet in de tekst opgenomen.

PvdA, GroenLinks, D66 en SP zien een vrouwelijke burgemeester ook wel zitten. Ze vonden het alleen te ver gaan dit expliciet op te nemen in de profieltekst, omdat elke partij in de raad zich hierin moet kunnen vinden.

De zoektocht naar een nieuwe burgemeester volgt na het overlijden van Eberhard van der Laan, vorig jaar oktober. Op dit moment neemt Jozias van Aartsen zijn post tot de zomer waar.

Commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes, zei tijdens de vergadering dat hij op 5 juli een nieuwe burgemeester wil installeren. Ik zal als commissaris vanuit mijn genderneutrale instelling goed letten op wat er in de profielschets is opgenomen en in het bijzonder testen op humor.” Hij drukte de raad ook op het hart de procedure vertrouwelijk te houden. Volgens hem kan het lekken van informatie over kandidaten strafrechtelijke gevolgen hebben.

Lees ook

Femke Halsema (GroenLinks) overweegt burgemeesterschap Amsterdam

ANP/TPO

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.