Politiek

‘Fuck de Koning’ – Verbod op majesteitsschennis verdwijnt

10-04-2018 10:49

De straf voor het beledigen van de koning moet fors lager worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de maximumstraf drastisch beperken, van 5 jaar naar 4 maanden. Dinsdag is de stemming.

Lees ook – ‘Fuck de koning’-roeper Al-Jaberi ten onrechte verdacht

Het speciale verbod op majesteitsschennis verdwijnt helemaal. Het beschimpen van de koning wordt gelijkgesteld aan het beledigen van ambtenaren in functie, zoals hulpverleners. Er komt ook een einde aan de straf van maximaal 2 jaar voor het beledigen van regeringen van bevriende landen.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven trok de kar bij de afschaffing van majesteitsschennis. Hij vindt het niet van deze tijd dat er een zwaardere straf staat op het beledigen van de koning of een buitenlands staatshoofd dan op het beledigen van anderen.

Oorspronkelijk wilde hij het beschimpen van de koning gelijkstellen met dat van de normale burger (maximaal drie maanden straf). Maar dat zag coalitiepartner VVD niet zitten, waarop Verhoeven zijn voorstel wijzigde. Coalitiegenoten CDA en ChristenUnie zien sowieso niets in het plan. Maar Verhoeven kan op voldoende steun van de oppositie rekenen.

Lees ook

Rik Smits – Majesteitsschennis, godslastering en belediging verzieken het strafrecht

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens