Politiek Buitenland

Duitsland: Syrië verantwoordelijk voor chemische aanval Douma

09-04-2018 13:21

Duitsland heeft maandag het regime van president Assad beschuldigd van betrokkenheid bij de vermeende gifgasaanval. “De acties van het regime zijn weerzinwekkend”, zei een regeringswoordvoerder.

Volgens de internationale hulporganisatie Union of Medical Care Organizations zijn door de aanval zeker zestig mensen omgekomen en raakten meer dan duizend mensen gewond. Het dodental gaat waarschijnlijk nog omhoog. “Reddingswerkers hebben moeite om in de ondergrondse ruimtes te komen waar het gas binnen is gekomen en waar mensen schuilden”, verklaarde de organisatie.

Lees ook – Donald Trump: Beest Assad gaat een hoge prijs betalen

De raketaanvallen op een grote Syrische luchtmachtbasis zijn uitgevoerd door Israëlische gevechtsvliegtuigen. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie maandag laten weten. Volgens het Kremlin zijn er acht raketten afgevuurd, waarvan er vijf door de Syrische luchtafweer zijn onderschept. Israël heeft nog niet gereageerd.

Bij de aanval op de Tiyas-luchtmachtbasis, circa 60 kilometer ten oosten van de stad Homs, zijn zeker veertien mensen om het leven gekomen, volgens lokale media vooral Iraniërs. Israël heeft in februari ook aanvallen op die basis uitgevoerd. Aangenomen wordt dat de aanwezigheid van Iraanse elitetroepen op de basis de reden voor de aanval is geweest. Israël wil voorkomen dat Syrië een verlengstuk wordt van het sjiitische Iran. Iran heeft vaak geclaimd ‘Palestina te gaan bevrijden van de zionistische indringers’.

De Syrische regering verweet aanvankelijk de VS de aanval te hebben uitgevoerd, maar gaf maandag uiteindelijk ook ‘de agressor Israël’ de schuld. De Amerikaanse en de Franse regering hebben maandag beklemtoond dat ze niets met de aanvallen te maken hebben.

Het had kunnen gaan om een vergeldingsaanval van deze landen, omdat ze daarmee dreigen als Syrië chemische wapens inzet. Claims dat het Syrische leger dat doet, worden vaker gedaan, vooral wanneer het leger oprukt, zoals zaterdag in Duma in Oost-Ghouta. Er zouden tientallen doden zijn gevallen volgens de islamitische strijdgroep Jaish al-Islam (Leger van de Islam).

Damascus en Moskou stellen dat dit nepnieuws is dat bedoeld is om militaire acties van westerse mogendheden tegen Syrische troepen uit te lokken, net nu die Duma innemen en de jihadisten van Jaish al-Islam de aftocht blazen.

ANP