Politiek Buitenland

Pyongyang tegen Washington: Nucleair arsenaal opgeven is een optie

08-04-2018 23:03

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten voor de eerste keer rechtstreeks gezegd dat het bereid is om de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland te bespreken. Dat moet gebeuren wanneer de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de Amerikaanse president Donald Trump ontmoet, zei een hoge Amerikaanse functionaris zondag.

Amerikaanse en Noord-Koreaanse functionarissen hebben onlangs geheime contacten gehad, waarbij Pyongyang de boodschap heeft uitgesproken van zijn bereidheid om de top te houden, zei de functionaris tegen persbureau Reuters, op voorwaarde van anonimiteit. Tot nu toe had Washington vertrouwd op de verzekering van Kims bedoelingen via Zuid-Korea.

Er blijven vragen bestaan ​​over hoe Noord-Korea denuclearisatie zou definiëren, wat door Washington wordt gezien als het afschaffen van het kernwapenprogramma door Pyongyang.

Noord-Korea heeft in de loop der jaren gezegd dat het zou kunnen overwegen zijn nucleaire arsenaal op te geven, als de Verenigde Staten hun troepen uit Zuid-Korea verwijderen en de zogenoemde nucleaire paraplu van afschrikking uit Zuid-Korea en Japan zou terugtrekken.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens