TPOok!

 
Politiek

Sleepwet – SP: Regering legt duidelijk ‘nee’ van de bevolking hooghartig naast zich neer

Ronald van Raak: Toezeggingen kabinet zijn boterzacht

“De regering weigert serieuze aanpassingen te doen aan de Sleepwet, na het duidelijke ‘nee’ van de bevolking in het referendum. Onze geheime diensten moeten concrete verdachten van terroristische activiteiten gericht kunnen volgen, maar ongericht gegevens verzamelen van onschuldige mensen, dat willen we niet. Minister Kajsa Ollongren belooft opnieuw dat de AIVD en MIVD zorgvuldig zullen omgaan met het ‘sleepnet’, maar weigert dit middel uit de wet te halen. Daarmee zijn alle toezeggingen van de regering boterzacht en legt zij het ‘nee’ van de kiezers hooghartig naast zich neer.” Dat zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak vrijdag tegen ThePostOnline.

Rutte: ‘Belangrijke stappen gezet’

Minister-president Mark Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie niet te weten of met de wijzigingen aan de nieuwe inlichtingenwet de zorgen van de tegenstanders zijn weggenomen, maar er zijn in elk geval ‘belangrijke stappen’ gezet om aan hun bezwaren tegemoet te komen.

De ministerraad stemde vrijdag in met wijziging van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). In een raadgevend referendum stemde vorige maand een nipte meerderheid tegen de wet. De kwestie lag moeilijk in het kabinet. Er werd hierover ‘verschillend gedacht’ in de coalitie, aldus Rutte. Hij zei ‘blij’ te zijn dat de vier partijen er goed zijn uitgekomen. Vooral D66 stuurde aan op aanpassing van de Wiv na het referendum. De partij was eerder tegen de wet. De wet wordt op zes punten aangepast. Er wordt scherper gekeken als data gedeeld worden met het buitenland en het onderscheppen van informatie moet zo gericht mogelijk gebeuren. Ook worden de bewaartermijnen van data aangepast.

Van Raak: ‘Arrogantie van de macht’

De Tweede Kamer debatteert dinsdag op verzoek van Van Raak over de uitkomst van het referendum. Daarin zal hij Ollongren vragen om meer respect te tonen voor de keuze van de kiezers en het ‘sleepnet’ alsnog uit de wet te halen: “De overheid wil nog steeds gegevens van onschuldige burgers verzamelen en delen met andere landen. Dat raakt direct aan de rechtsstaat en onze democratie. Dat kun je niet maken, als de bevolking zich daar net duidelijk tegen heeft uitgesproken. Dit referendum zou ook aanleiding moeten zijn voor de Kamer om het afschaffen van het middel referendum te heroverwegen. Het referendum was met een grote opkomst een succes. Mensen willen zich uitspreken en hebben met het referendum een goed middel om de politiek terug te fluiten als dat nodig is. Dat het kabinet ze dit middel ook nog af wil pakken, door in de toekomst geen referendum meer toe te staan, kenmerkt de arrogantie van de macht.”

Lees ook

Ronald van Raak – Verdediging van de Sleepwet door Mark Rutte is gewoon bizar

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.