Politiek

Mark Rutte: Kraakactie door illegalen Amsterdam ‘verschrikkelijk’

06-04-2018 16:50

Premier Mark Rutte noemt de incidenten rond gekraakte panden in Amsterdam verschrikkelijk. Hij zegt te zijn geschrokken toen hij de berichtgeving las: “Hoe gewoon nette mensen, bij wijze van spreken, in hun huis overvallen worden of op een heel onaangename manier te maken krijgen met dit type acties.”

Video – Annabel Nanninga (FvD) bij de kraak-illegalen in Amsterdam

Rutte reageerde op vragen over de klachten van woningcorporatie Ymere over incidenten bij gekraakte panden in Amsterdam-Oost. Daar zouden uitgeprocedeerde asielzoekers van de actiegroep We Are Here zich misdragen.

Deze asielzoekers zeggen zich niet te herkennen in de klachten. Het is volstrekt onduidelijk waar die beweringen op zijn gebaseerd, zegt een woordvoerder van de groep. “We hebben met alle buren goed contact en organiseren zaterdag een buurtfeest om elkaar te leren kennen.”

Ymere liet donderdag weten dat medewerkers en bewoners zijn geïntimideerd. De woningcorporatie heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk. Het Openbaar Ministerie bekijkt nu of de gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat moeten worden ontruimd. Volgens een woordvoerder is het beleid in de hoofdstad dat dat niet gebeurt voor leegstand. “We zijn nog in afwachting van aanvullende informatie van Ymere over de bestemming voor de panden.”

De actiegroep heeft inmiddels zo’n 22 woningen gekraakt, die onderdak bieden aan ongeveer zestig uitgeprocedeerde asielzoekers. “We Are Here heeft tot nu toe altijd totaal geweldloos gehandeld en de dialoog gezocht”, aldus de zegsman van de groep. “Ik sluit niet uit dat er wel eens iets misgaat en we moeten dit uitzoeken. Maar totdat niet zeker is dat het mensen zijn van We Are Here, beschouw ik het als indianenverhalen.”

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) laat op verzoek van GroenLinks en D66 de illegalen ongemoeid.

Lees ook

Noodkreet woningcorporatie Amsterdam: Burgemeester, doe wat aan krakende illegalen

ANP/TPO