Politiek

Haatimam – Ferdinand Grapperhaus wilde vrijheid van meningsuiting beknotten zónder ruggespraak met OM

05-04-2018 21:29

Toen minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie vorige week de vrijheid van meningsuiting ter discussie stelde omdat het strafrecht tekort zou schieten bij de aanpak van imam Fawaz Jneid, deed hij dat zonder daarover te hebben overlegd met de top van het Openbaar Ministerie. Dat meldt Nieuwsuur na een reconstructie op basis van vertrouwelijke informatie.

Uitlatingen Fawaz Jneid

Lees ook: ‘Het is schuld van anderen, ik kom alleen op voor islam’

Vorige week beklaagde zowel Grapperhaus als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zich over het feit dat de imam niet strafrechtelijk is aan te pakken. De minister stelde in de Tweede Kamer dat het OM met een vergrootglas naar de zaak had gekeken.

Volgens Nieuwsuur heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid nooit inhoudelijk overleg gehad met het OM over de preek van Fawaz Jneid.

Grapperhaus (CDA) liet eerder weten te ‘walgen’ van extremistische uitlatingen van de omstreden islamitische prediker Fawaz Jneid aan het adres van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Jneid bestempelde Aboutaleb als een afvallige moslim en een vijand van de islam. “Wij houden alles wat hij zegt aan tegen het wetboek van strafrecht”, verzekerde de minister. “Maar ook op Facebook doet deze meneer alles nét binnen de grens.”

Wel heeft Jneid al een gebiedsverbod gekregen voor de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk.

(TPO/ANP)