Politiek Buitenland

Saudische kroonprins Mohammed bin Salman: Israël heeft recht op land

03-04-2018 14:00

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman vindt dat Israëli’s het recht hebben vredig in hun eigen land te wonen. Dat zei de kroonprins in een interview met het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic.

Saudi-Arabië erkent de staat Israël niet. Al jaren eist het koninkrijk dat de Israëli’s zich terugtrekken uit de Arabische gebieden die in 1967 werden veroverd. Maar volgens waarnemers is het islamitische koninkrijk klaar om de relatie te normaliseren.

Lees ook – Zo probeert Jared Kushner namens zijn schoonvader Israël en de Palestijnen nader tot elkaar te krijgen

“Ik geloof dat de Palestijnen en de Israëli’s recht op een eigen land hebben”, zei de kroonprins. Om de stabiliteit te garanderen is er een vredesovereenkomst nodig.

Gematigde Arabische leiders hebben vaker gesproken over het bestaan van de staat Israël. Maar de erkenning van een recht op land in het gebied waar hun Joodse voorouders woonden was voor de leiders tot nu toe een stap te ver, zei de voormalige vredesonderhandelaar Dennis Ross tegen The Atlantic.

De toenemende spanning tussen Saudi-Arabië en Iran doet het vermoeden rijzen dat Riyad wil samenwerken met Israël tegen de gezamenlijke vijand Iran. In het interview noemde de kroonprins de leider van Iran ‘de Hitler van het Midden-Oosten’.

Na het interview met zijn zoon benadrukte koning Salman tegen het Saudische persbureau SPA de steun van het koninkrijk voor de Palestijnse zaak en ‘de legitieme rechten van de Palestijnen op een onafhankelijke staat met Jeruzalem als hoofdstad’. Hij reageerde niet rechtstreeks op de uitspraken van de kroonprins.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens