Politiek

Rusland wijst Nederlandse diplomaten uit

30-03-2018 13:45

Rusland wijst twee Nederlandse diplomaten uit, zo meldt het Russische persbureau TASS op basis van een gezant. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon dit nog niet bevestigen. Nederland wees eerder twee Russische diplomaten uit naar aanleiding van het conflict over de vergiftigde Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal in Engeland.

VIDEO – Russische ambassadeur in Nederland: Uitwijzen onze diplomaten gaan we vergelden

De ambassadeurs van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn vrijdag bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou aangekomen. De reden van hun bezoek was niet onmiddellijk duidelijk. Maar verwacht wordt dat Rusland ook diplomaten van die drie landen zal gaan uitwijzen.

Donderdagavond had Rusland al de uitzetting aangekondigd van zestig Amerikaanse diplomaten. Daarmee reageerde Moskou op het besluit van ongeveer 25 landen en de NAVO om meer dan 140 Russische diplomaten het land uit te zetten. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat Moskou net zoveel diplomaten zal uitzetten als dat er Russen zijn uitgezet.

Het steekspel maakt deel uit van het conflict over de vergiftigde Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal in Engeland. Londen beschuldigt Moskou ervan betrokken te zijn bij de zaak. Rusland spreekt dit tegen.

ANP