Doneer aan TPO
 

Weer tegenvaller voor Kajsa Ollongren (D66): AIVD heeft privacy niet op orde

Vrees tegenstanders Sleepwet blijkt werkelijkheid - Update: minister wist vóór referendum al van kritisch rapport

Door: , 17:45, 28 maart 2018

Vrees tegenstanders Sleepwet blijkt werkelijkheid - Update: minister wist vóór referendum al van kritisch rapport

Bij de uitwisseling van informatie over vermeende jihadisten door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met buitenlandse diensten, is de privacy onvoldoende gewaarborgd. Er zijn aanvullende maatregelen nodig, concludeert de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

Instant-update – Minister wist vóór referendum al van kritisch rapport

Onvoldoende afspraken

Volgens de toezichthouder zijn er nu onvoldoende duidelijke gezamenlijke afspraken over onder meer het opnemen van persoonsgegevens in de database, de betrouwbaarheid van die gegevens, het beheer van de database door de AIVD en het vernietigen van gegevens die niet meer relevant zijn.

De CTIVD constateert twee structurele onrechtmatigheden: er wordt geen risicoweging gemaakt voorafgaand aan de samenwerking met een buitenlandse inlichtingendienst en de betrouwbaarheid van de door de AIVD verstrekte persoonsgegevens wordt niet geduid. Hoewel er volgens de toezichthouder meer waarborgen nodig zijn, blijft de huidige uitvoeringspraktijk van de AIVD grotendeels binnen de kaders van de wet.

Volgens verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is bij de samenwerking door de AIVD ‘wel degelijk’ een risicoweging gemaakt. Verder neemt ze maatregelen om de andere onrechtmatigheid niet meer te laten voorkomen.

Referendum Sleepwet

Voor het opsporen van mogelijke terroristen werkt de AIVD samen met de geheime diensten in andere landen. Daarmee worden persoonsgegevens uitgewisseld, opgeslagen en verwerkt. Dit roept nieuwe vragen op over de waarborgen voor bescherming van grondrechten en de effectiviteit van het toezicht. De CTIVD constateert dat er aanvullende waarborgen voor de privacy nodig zijn.

Tijdens het referendum over de nieuwe wet van de AIVD was de uitwisseling met buitenlandse diensten een van de kritiekpunten van de tegenstanders. Met een kleine meerderheid wonnen de tegenstemmers het referendum vorige week.

Het woensdag gepubliceerde onderzoek richtte zich op de uitwisseling en verwerking van persoonsgegevens door de AIVD binnen de tientallen Europese landen van de Counter Terrorism Group (CTG) en op het terrein van signals intelligence, dat zijn inlichtingen die verzameld worden door het onderscheppen van elektronische signalen.

Ollongren gaat het rapport onder de aandacht brengen van de GTG. Ze laat weten alle aanbevelingen uit het rapport over te nemen.

ANP

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace