TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

‘Benoeming Martin Selmayr tot hoogste ambtenaar had veel weg van een coup’

Maar hoeft, uiteraard, niet te worden teruggedraaid want zo doen we dat in Brussel

De omstreden benoeming van Martin Selmayr tot de hoogste ambtenaar van de Europese Commissie had veel weg van “een coup’’ maar hoeft niet te worden teruggedraaid. Dat blijkt uit een ontwerpresolutie van het Europees Parlement dat onderzoek doet naar de ‘flitspromotie’ die commissievoorzitter Jean-Claude Juncker voor zijn huidige ex-stafchef per 1 maart regelde.

In de resolutie stelt het parlement dat de gevolgde procedure ,,de grenzen van de wet wellicht heeft opgerekt’’. Volgens EU-commissaris Günther Oettinger (personeelsbeleid) is de benoeming van Selmayr tot secretaris-generaal volledig volgens de regels verlopen, zei hij dinsdag op een hoorzitting in het parlement. Volgens critici riekt de kwestie naar vriendjespolitiek en schaadt ze de reputatie van de EU.

De Duitser is opvolger van de Nederlander Alexander Italianer die in februari onverwacht aankondigde op 1 maart met pensioen te gaan. Juncker regelde daarop in enkele minuten de benoeming van Selmayr. Vrijdag zei Juncker dat hij Selmayr niet zal vragen op te stappen.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.