TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Europese Rekenkamer start onderzoek naar miljarden voor Turkije

Geld voor Turkije-deal en toetredingssteun onder de loep

De Europese Rekenkamer gaat onderzoeken of het geld dat de EU uitgeeft aan hulp voor (Syrische) vluchtelingen in Turkije wel effectief wordt besteed. De controleurs kijken onder meer of wel goed wordt bijgehouden waar het geld terechtkomt. Het rapport moet eind dit jaar klaar zijn.

Lees ook – Brussel wil dat lidstaten 2 miljard euro bijdragen voor verlenging Turkije-deal

De EU stelde twee jaar geleden 3 miljard euro beschikbaar voor het programma. Ruim 1,85 miljard euro is uitgekeerd, onder meer voor onderwijs aan een half miljoen kinderen en humanitaire hulp aan 1,2 miljoen vluchtelingen. Voor de rest van het geld zijn al contracten met hulporganisaties gesloten.

Van de 3 miljard werd 1 miljard betaald uit het EU-budget. De rest was via een verdeelsleutel voor rekening van de lidstaten. Voor de komende twee jaar is opnieuw 3 miljard toegezegd, maar een groep lidstaten waaronder Nederland wil dat het hele bedrag nu uit het EU-budget komt.

Omdat Turkije een kandidaat-lidstaat is, krijgt het ook toetredingssteun van de EU om zijn wetten aan Europa aan te passen. Tussen 2007 en 2021 gaat het om meer dan 9 miljard euro. De Rekenkamer oordeelde onlangs dat dat maar een beperkt effect heeft gehad. Veel meer aandacht had moeten worden besteed aan ‘essentiële hervormingen’ op het vlak van de rechtsstaat.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.