TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Transgender asielzoekster door twee mannen verkracht in asielzoekerscentrum

Slachtoffer werd al bedreigd - Verdachten zijn nog niet opgepakt

Een transgender asielzoekster is onlangs in een asielzoekerscentrum verkracht met een scherp voorwerp. Dat stelt de organisatie LGBT Asylum Support, die het slachtoffer bijstaat en diverse instanties heeft ingelicht. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt alleen dat eerder deze maand een asielzoekster melding heeft gedaan van verkrachting en dat de politie hier onderzoek naar doet. Ze is inmiddels voor haar veiligheid naar een andere opvanglocatie gebracht, aldus een woordvoerder.

LGBT Asylum Support legt een direct verband met de achtergrond van de vrouw. De hulporganisatie verwijt het COA een gebrek aan begeleiding. Ze zou al voor de verkrachting tevergeefs om overplaatsing hebben gevraagd.

Het COA wil niet op de specifieke omstandigheden ingaan. De woordvoerder stelt dat in het algemeen niet zomaar mensen worden overgeplaatst. “Als er een probleem is of mensen zich niet veilig voelen, gaan we daar eerst over in gesprek om te bedenken hoe we daar iets aan kunnen doen.”

Volgens voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support heeft de zedenpolitie inmiddels met de vrouw gesproken, maar moet ze nog aangifte doen. “Voor haar en ook andere asielzoekers geldt dat ze niet weten hoe het hier werkt, of je de politie bijvoorbeeld kunt vertrouwen.” Verdachten zijn nog niet opgepakt. De vrouw zou door twee mannen zijn verkracht.

De zaak is ook bekend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.