TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Referendumwatch – Tegenstanders Sleepwet winnen: 49,5 procent tegen

'Voor' kreeg 46,5 procent

Meer kiezers hebben tegen de inlichtingenwet gestemd dan voor. Bij het referendum woensdag kreeg ‘tegen’ 49,5 procent van de stemmen. ‘Voor’ kreeg 46,5 procent. Daarnaast stemde 4 procent van de kiezers blanco. Dat is de eindstand van de uitslagen die alle gemeenten hebben verstrekt aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was 51,6 procent. Het verschil tussen voor en tegen was 196.943 stemmen: 3.299.509 mensen stemden tegen en 3.102.566 voor. De uitslag is nog niet definitief. De Kiesraad stelt de officiële uitslag volgende week vast.

Lees ook – Slechte verliezer Kees Verhoeven (D66) laat social mediateam Kiesraad overuren draaien

Het referendum ging over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die de AIVD en de MIVD meer bevoegdheden zou moeten geven.

Het Zeeuwse Reimerswaal had naar verhouding de meeste voorstanders (64,1 procent). In Groningen stemde 70,8 tegen, in Amsterdam deed 64,2 procent dat.

De opkomst was het hoogst op Schiermonnikoog (82,9 procent) en het laagst in Werkendam (23,1 procent). In die Brabantse plaats waren geen gemeenteraadsverkiezingen, maar werd alleen het referendum gehouden. Van de gemeenten waar ook gemeenteraadsverkiezingen waren, had Helmond de laagste opkomst: 41,9 procent.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.