TPOok!

 
Politiek

Maurice de Hond: Uitslag DENK bij gemeenteraad zal landelijk potentieel onthullen

Kan de partij nog doorgroeien?

Of het landelijk potentieel van DENK verder reikt dan de drie zetels die de partij nu in de Tweede Kamer heeft zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen blijken. Dat denkt in ieder geval opiniepeiler Maurice de Hond, zo schrijft hij vandaag bij zijn peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen van aanstaande woensdag.

“Een combinatie van factoren zal het moeilijk maken voor deze partij om in de 14 gemeenten de uitslag van 15 maart 2017 te overtreffen”, schrijft De Hond. De steevast lagere opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen kan de partij parten spelen. Daarnaast zijn er lokale partijen die op dezelfde doelgroep mikken. “Zoals bijvoorbeeld NIDA in Rotterdam.”

Juist die moeilijke situatie zal laten zien of het potentieel van DENK landelijk groter is dan het nu is. “Mocht DENK boven de scores van 15 maart 2017 uitkomen dan zou dat betekenen dat deze partij ook landelijk nog een aantal zetels zou kunnen doorgroeien”, zo stelt De Hond in de peiling. (pdf) De partij zou volgens de opiniepeiler dan kunnen doorgroeien tot zo’n 5 a 6 zetels.

Slecht resultaat PVV, sterke FVD

De Hond verwacht van de PVV een slechter resultaat, ten opzichte van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Voor het Bij Forum voor Democratie voorspelt hij juist veel goeds in de enige plaats waar zij mee doen, Amsterdam. “Een veel hogere score dan 1 jaar geleden”, schrijft De Hond. De partij heeft in de Tweede Kamer dan ook slechts twee zetels, veel minder dan de virtuele positie van die de partij inmiddels in de peilingen heeft.

De Partij voor de Dieren en 50PLUS zullen volgens De Hond een duidelijke stijging in Gemeenteraadsleden krijgen. Voor deze partijen geldt wel dat als de lokale partijen fors hoger dan 30 procent scoren, ‘zij daar last van krijgen’.

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.