TPOok!

 
avatar
   
Opinie

‘Premier Rutte, feliciteer Poetin niet met herverkiezing’

'President die overwinning te danken heeft aan censuur, intimidatie en manipulatie, verdient geen Nederlandse felicitaties'

Dit artikel is een gezamenlijke oproep van de politieke jongerenorganisaties SGP-jongeren, Jonge Democraten, PerspectieF en ROOD.

Vandaag zijn de presidentiële verkiezingen in Rusland. Niemand twijfelt erover dat Vladimir Poetin deze ‘strijd’ gaat winnen. SGP-jongeren, de Jonge Democraten, PerspectieF en ROOD roepen minister-president Rutte op om zijn ambtsgenoot niet te feliciteren met diens herverkiezing. Felicitaties aan het adres van Poetin dragen bij aan de legitimering van zijn macht en zijn een klap in het gezicht van de oppositie. Verkiezingen zonder werkelijke competitie zijn een gotspe en verdienen geen felicitaties van Nederlandse zijde.

Schijnoppositie

In 1999 werden er voor het laatst enigszins vrije verkiezingen gehouden in Rusland. Weliswaar werd de verkiezing van Poetin gearrangeerd door toenmalig president Jeltsin, maar er was in ieder geval nog enige vorm van competitie. Van echte oppositie is vandaag de dag geen sprake meer. De zogenaamde systemische oppositie in de Staatsdoema is uiterst loyaal aan president Poetin en hun vertegenwoordigers laten zich maar wat graag fêteren in ruil voor politieke steun.

Kenmerkend voor eerlijke en vrije verkiezingen is het gegeven dat de procedures vaststaan en de uitkomst onzeker is. In Rusland is al twee decennia het omgekeerde het geval. De Centrale Kiescommissie zet de electorale spelregels dusdanig naar haar hand, dat Verenigd Rusland, de partij die president Poetin steunt, altijd een onevenredig groot voordeel heeft. Er wordt gegoocheld met de datum van de verkiezingsdag, de hoogte van de kiesdrempel fluctueert door de jaren heen en schijnoppositie registreert zich op dezelfde naam als de daadwerkelijke oppositie.

Corruptie

Het is niet toegestaan voor oppositiepartijen om met een gezamenlijke lijst aan de verkiezingen deel te nemen en zo de krachten te bundelen. Écht invloedrijke oppositieleiders als Aleksej Navalny worden regelmatig vastgezet en worden uitgesloten van deelname aan de verkiezingen. Of zij doen aan zelfcensuur, uit angst voor repressie en intimidatie.

Tijdens de verkiezingen vindt op grote schaal corruptie plaats. Vooraf ingevulde stembiljetten worden in de stembus gedaan, mensen worden bespied tijdens het stemmen en identiteitsbewijzen worden lang niet altijd gecontroleerd. Het is veelzeggend dat veel Russen een selfie maken met hun ingevulde stembiljet als bewijs van hun stemgedrag. Ook zijn er gevallen bekend van werkgevers die hun werknemers onder druk zetten om te stemmen, op straffe van inhouding van hun salaris.

Delegitimeren

Er is alle reden om aan te nemen dat er ook zondag weer gefraudeerd gaat worden. Het is veelzeggend dat de waarnemingsmissie van de Raad van Europa niet welkom is om toe te zien of de verkiezingen eerlijk verlopen. Als Poetin daadwerkelijk zo’n populaire leider is als hij claimt te zijn, waarom zijn er dan nog altijd geen vrije en eerlijke verkiezingen?

Niet alleen tijdens, ook voorafgaand aan de verkiezingen worden non-systemische oppositiepartijen stelselmatig tegengewerkt. De oppositie kan zich onmogelijk organiseren doordat grootschalige politieke bijeenkomsten tegengegaan worden door de autoriteiten. De oppositie is zo murw geslagen dat men oproept tot een boycot van de verkiezingen. Een lage opkomst zondag lijkt de enige mogelijkheid om Poetins herverkiezing te delegitimeren.

Geen felicitaties

Onze oproep aan premier Rutte is geen Russofobie, integendeel. Door het niet feliciteren van Poetin zou Rutte zich juist solidair tonen met miljoenen Russen die verlangen naar politieke vrijheid en eerlijke verkiezingen. Een president die zijn verkiezingen te danken heeft aan censuur, intimidatie en manipulatie, verdient geen felicitaties uit Nederland.

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.